Направиха прозрачно дърво от портокалова кора

Прозрачната дървесина е изцяло органична и изцяло възобновяема
(снимка: Céline Montanari / KTN)

В продължение на десетки хиляди години хората използват дървото като строителен материал поради неговата здравина, ниска цена и изобилие. Сега учени от шведския Кралски технологичен институт KTH са създали прозрачно дърво, благодарение на добавянето на екстракт от цитрусова кора.

Редица изследователски групи по света правят интересни експерименти с дървесина, демонстрирайки как сложната му структура може да бъде променяна и манипулирана, за да му се придадат изцяло нови свойства. Това включва премахване на полимери, за да стане прозрачно, добавяне на полупроводникови наночастици, които го карат да свети под UV светлина, включване на фазово променящи се полимери, които му позволяват да съхранява и отделя топлина.

Учените от KTH Royal Institute of Technology от години са в челните редици на този вид изследвания, отбелязва NewAtlas в публикация за нова разработка. Те демонстрираха първото си прозрачно дърво през 2016 г. Подобно на други версии на технологията, процесът започва с извличане на лигнина – органичен полимер, който придава на дървото неговите цвят, твърдост и способност за абсорбиране на светлината.

Извличането на лигнина оставя празни пори в материала и преди това екипът е запълвал тези празнини със синтетични полимери, за да придаде на материала здравина и прозрачност. Сега учените са намерили по-екологичен заместител в лицето на мономер, направен от компонент в корите на цитрусовите плодове, наречен лимонен.

„Новият лимонен акрилат е направен от цитрусови плодове като отпадъци от кори, които могат да бъдат рециклирани от производството на портокалов сок”, казва водещият автор – докторант Селин Монтанари.

Въпросният лимонен акрилат се използва за запълване на празните пори в дървото, като му осигурява „отлична” оптична пропускливост от 90 процента при дебелина 1,2 мм и „забележително ниска” замъгленост от 30 процента. Това превъзхожда предишните версии на екипа и, което е важно, му дава сила от 174 MPa и еластичност от 17 Gpa, като така отговаря на нуждите на редица „тежки” приложения.

Изследователите си представят редица приложения на най-новата си, прозрачна дървесина. Това може да включва интелигентни прозорци, дърво с вградени функции за осветление и дърво за съхранение на топлина.

Освен това, предвид изходните материали, този нов вид дървесина е изцяло органичен и изцяло възобновяем, според изследователите. Вестта за тяхната разработка бе поместена в сп. Advanced Science.

Коментари по темата: „Направиха прозрачно дърво от портокалова кора”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Детето неистово реве, майката не обръща внимание.
    приближава възрастен мъж :
    – Госпожо, Толкова ли сложно нещо иска горкото дете?
    – Нищо сложно, синът ми си изкопа дупка в пясъка и сега иска да си я вземе вкъщи.

Коментар