Citroen подготвя за пазара електромобил за €25 000

Хечбекът Citroen e-C3, очакван през 2024 г., ще изминава около 300 км с едно зареждане
(снимка: Citroen)

Електрическа кола Citroen на стойност 25 хиляди евро се очаква на пазара в началото на следващата година. Хечбекът e-C3 ще се произвежда в завод на компанията в Словакия.

Представители на транснационалния автомобилен производител Stellantis доскоро предпочитаха да се оплакват от бързите темпове на преход към електрическа тяга и липсата на необходимата инфраструктура и ресурси за осъществяването му. Но от началото на следващата година дъщерният бранд Citroen ще пусне на пазара електрическа кола на стойност не повече от 25 000 евро, съобщи Блумбърг.

Електрическият хечбек e-C3 ще се произвежда в завод в Словакия и ще се конкурира с модела Dacia Spring, сглобяван в Китай, както и с бъдещото електромобил Renault 5. С едно зареждане Citroen e-C3 ще може да измине около 300 км.

Според представителя на марката, Citroen има история в производството на ценово-достъпни автомобили, а сега мисията на бранда е да направи „електрическата мобилност достъпна за всеки”.

Volkswagen също подготвя за пазара електрически автомобил за 25 000 евро, но той ще се появи в продажба чак през 2025 г. В допълнение, евтин Renault 5 се очаква във Франция през следващата година, но все още не е обявена цената му.

Citroen се надява да вземе 5% от европейския пазар през втората половина на тази година, спрямо 3,7% през миналата година. Марката също така планира да разшири присъствието си в Африка, Индия, Латинска Америка и Близкия изток. Тази година Citroen очаква да продаде най-малко 1 милион коли срещу 685 732 година по-рано.

Коментар