Стартъп иска да превърне научната фантастика в реалност

Амбициозен стартъп иска да направи изкуствения интелект по-умен дори от човека
(снимка: CC0 Public Domain)

Младата компания Luminous Computing, разработчик на специализирани процесори за системи с изкуствен интелект, обяви, че е събрала 105 милиона долара инвестиции от Серия А за решения, които биха превърнали идеите на научната фантастика в реалност.

„Изкуственият интелект е в състояние да направи това, което преди можеха да правят само хората специалисти. Сега AI може да пише поезия, да разработва програмен код, да пише речи в стила на Джон Ф. Кенеди. Но все още не сме достигнали нивото на Стар Трек”, казва главният изпълнителен директор на Luminous Маркъс Гомес.

Според него, AI е трябвало да бъде „фундаментален инструмент” в движението на прогреса, който да гарантира оцеляването и развитието на нашия вид, но досега това не се случва.

Бариерите, според Гомес, не са свързани с производителността на съществуващите системи или дори на софтуера. „В продължение на три години изучавахме структурата на системите за изкуствен интелект, за да разберем какви точно са ограничаващите фактори. И, както се оказа, проблемът не е в изчисленията. Проблемът е в комуникацията”, обясни Гомес.

По неговите думи, в настоящите изчислителни архитектури по-голяма част от процесорното пространство е заето от големи кешове за съхранение на данни, които чакат да бъдат обработени, и физически интерфейси, които поддържат тези кешове пълни.

„Защо по-голямата част от процесора, чиято цел е да извършва изчисления, е заета от нещо съвсем различно? Защото няма канали с достатъчна честотна лента, свързани към процесора, за да го запълват постоянно”, казва Гомес.

Luminous се надява да разреши този проблем чрез разработване на нови средства за комуникация с процесорите, както и на самите процесори, рутери и целия необходим софтуер. Със събраните средства компанията ще разработи стелажна система, която ще превъзхожда Nvidia DGX сървърите още в следващите две години.

Стартъпът Luminous се появи през 2018 г. Сред инвеститорите в него на този етап са големи фондове за рисков капитал, както и Бил Гейтс, основател и дългогодишен лидер на Microsoft.

Коментари по темата: „Стартъп иска да превърне научната фантастика в реалност”

добавете коментар...

  1. ИИ

    Проблемът е че все още не знаят какво е интелект и какво и самосъзнание. Просто не знаят как работи и не знаят как да го направят и съответно не знаят каква архитектура и структура да изградят и модели.

  2. Anonymous

    За жалост все още хора не разбират какво е това изкусвен интелект. Използват го като PR маркетинг и реклама. Забързването на кеша и хардуера НЕ е и няма да е достатъчно. Трябват нови фундаментални изследвания и нови алгоритми и архитектури. С този си подход стартъпа нищо съществено не прави освен да усвои пари и някакъв % по-бърз кеш и памет и с това се изчерпва.

Коментар