Как AI стартъпите се предадоха на ИТ гигантите

Много AI стартъпи се борят за оцеляване, обръщайки се за помощ към големите технологични компании (снимка: CC0 Public Domain)

Купувайте, без да… купувате: ИТ гигантите се научиха да поглъщат стартиращи компании за изкуствен интелект, без да привличат вниманието на регулаторите и да рискуват пропадане на сделките.

Стартъпите с изкуствен интелект се радваха на милиарди долари финансиране през последната година с надеждата, че инвестицията в тях скоро ще се изплати. Това обаче не се случи и сега много AI стартъпи се борят за оцеляване, обръщайки се за помощ към големите технологични компании, отбелязва Уолстрийт Джърнъл.

Наскоро стартъпът Character.AI обяви сделка с Google за използване на неговата технология, като част от персонала, включително съоснователите Ноам Шазир и Даниел Де Фрейтас, ще се присъедини към интернет гиганта. Според условията на сделката, Google ще плати на стартъпа лицензна такса от 2 милиарда долара, което ще позволи на Character.AI да се издължи на ранните инвеститори.

Твърди се, че двете компании са обсъждали възможността за директно придобиване, но в крайна сметка са стигнали до заключението, че в случая е малко вероятно да се мине без регулаторно разследване на сделката.

Заобикаляне на регулаторния процес

Новият тип сделка, която на практика е придобиване, но технически не е, заобикаля типичния регулаторен процес в момент, когато регулаторите затягат хватката си върху усилията на големите технологични компании да разширят влиянието си на пазара за генеративен AI.

През юни Adept AI сключи подобна сделка с Amazon, в която гигантът в е-търговията се ангажира да наеме повечето служители на стартъпа и да плати около 330 милиона долара за лицензиране на технологията. Тази сума и останалите средства на Adept AI бяха достатъчни за уреждане на задълженията към инвеститорите. Въпреки че самият стартъп, който миналата година беше оценен на 1 милиард долара, разчиташе на по-светло бъдеще.

Adept набра малко над 400 милиона долара финансиране, но разходите за създаване на технологията надхвърлиха очакванията на нейните основатели. Тази пролет стартъпът се обърна за помощ към редица големи компании, включително Microsoft и Salesforce, и в крайна сметка сключи сделка с Amazon. Сега Adept остава с около 25 служители и ще се фокусира върху използване и продажба на съществуващи технологии, без да разработва нови.

Microsoft сключи подобна сделка през март, като нае почти всички служители на AI разработчика Inflection, формира нов потребителски отдел за изкуствен интелект и плати около 650 милиона долара за лицензиране на технологията. Но тази сделка привлече интереса на британския регулатор.

Инвеститорите прогнозират по-нататъшни придобивания на стартиращи AI компании, както реални, така и фиктивни, тъй като периодът на изплащане на AI технологиите се оказа много по-дълъг, отколкото се очакваше, и сега се мисли за оцеляване. 

Спасяване от технологичен гигант е по-добро решение от затваряне на стартъп, но подобно развитие на AI пазара е далеч от желания пробив в статуквото на технологичната индустрия, на който инвеститорите залагат. Вместо това технологичните гиганти допълнително засилиха влиянието си на пазара за изкуствен интелект.

Различен тип сделка

Засилването на мерките на американската администрация за блокиране на технологични сливания и придобивания е една от причините за необичайните сделки с Character, Adept и Inflection. 

Така наречените “acqui-hires” (поглъщане-наемане) сделки, при които голяма компания купува стартиращ бизнес предимно за да наеме служителите, не са нещо ново в Силициевата долина. Но наемането на ключовите служители на AI стартъп и получаване на технологията в замяна на лицензионна такса е различен тип сделка, която позволява на ИТ гигантите да се сдобият с това, което искат, без да е необходимо одобрение от регулаторите.

Сега обаче Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) проучва както сделката Amazon-Adept, така и сделката Microsoft-Inflection, за да определи дали купувачът е възнамерявал да избегне одобрението на правителството чрез подобни споразумения. Междувременно и в Обединеното кралство регулаторите повдигнаха въпроси относно инвестицията на Amazon от 4 милиарда долара в стартъпа AI Anthropic.

Коментар