Един производител държи над 1/3 от пазара на батерии за е-коли

Пазарът на батерии за електромобили е силно концентриран в ръцете на една компания
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на батерии за електрически превозни средства е доминиран от три големи производителя, които държат поти две трети от въпросния бизнес. Лидерът обаче е осезаемо по-силен от двамата си подгласници и доставя над една трета от батериите за е-коли.

CATL и BYD продължават да държат водещите две позиции като най-големите производители на батерии за електромобили в света и през първата половина на 2024 г., като и двете фирми леко увеличиха дела си в периода януари-юни, по данни от SNE Research.

През първото полугодие глобалното потребление на батерии за електрически превозни средства (ЕПС) възлиза на 364,6 GWh, което е с 22,3% повече от измерените 298,1 GWh през същия период на миналата година, според данните на южнокорейския пазарен изследовател.

Батерийните инсталации на CATL през периода януари-юни възлизат на 137,7 GWh, което е с 29,5% повече от 106,3 GWh през същия период на миналата година. С това китайският гигант в производството на акумулаторни системи за електромобили продължава да е на първо място в света с дял от 37,8 процента. Това е и единственият доставчик на батерии в света с пазарен дял от над 30 процента.

Продажбите на батерии за захранване на електромобили при BYD през януари-юни са били 57,5 GWh, което е с 22 процента повече от 47,1 GWh през същия период на миналата година. Компанията остава на второ място за периода януари-юни с дял от 15,8%, колкото през същия период на миналата година.

Третият сред най-големите производители в този сегмент се оказва LG Energy Solution. Обемът на инсталираните батерии на LG Energy Solution за периода януари-юни е 46,9 GWh, което е ръст от 5,7 процента на годишна база. С това южнокорейската компания се нарежда трета за периода януари-юни с дял от 12,9 процента.

В сравнение с класиранията от предходното полугодие и миналата година, няма съществени размествания, показват данните на SNE Research. BYD и LG Energy Solution за кратко размениха местата си през януари-февруари, но после се наместиха обратно. Извън челната тройка също няма големи промени в последно време.

Коментар