Може ли интернет да се разцепи?

Геополитиката очертава различен дизайн на интернет, скоро може да стане реалност
(снимка: CC0 Public Domain)

Светът – и физическият, и дигиталният – живеят в безпрецедентно разделение заради военния конфликт между Русия и Украйна. Тези дни ICANN – организацията, която поддържа световната домейн-система – заяви категорично, че няма да „отреже” руските сайтове от глобалната мрежа, без значение кой и колко много настоява за това. Но може ли все пак интернет да се разцепи заради случващото се в обществения живот?

През последните дни големите интернет компании и социални мрежи максимално ограничиха рускоезичните източници на новини и информация, наложиха ограничения за това какво се публикува и споделя и се постараха максимално да попречат на руските бизнеси да печелят по какъвто и да е начин от уеб-присъствието си.

Русия не остана по-назад. Големите социални мрежи бяха забранени в Русия, като Twitter и Facebook бяха блокирани. Все по-значителното разграничаване в уеб-пространството отново и отново поставя въпроса дали все пак интернет няма да се промени заради естеството на събитията в обществено-политическия живот.

Русия може и сама

Докато се случваше всичко това, в руските медии се появиха публикации, разглеждащи въпроса дали Русия може да живее в пълна изолация от останалия свят. Краткият отговор е „да”. Русия има капацитета да си произвежда сама и авточасти, и детски играчки, и дрехи и козметика, и микроелектроника. За горивата е ясно, че си има достатъчно. Опасенията от дефицит в която и да е област не стоят на дневен ред, категорични са руските автори.

В света на комуникациите нещата не са много по-различни. Русия от доста години има „свой собствен интернет”, известен като Рунет. Това не е новост, нито е нещо, характерно само за Русия. Великата защитна стена на Китай, както е известно, е може би най-очевидният пример за това как една страна може да създаде „своя собствена интернет мрежа”. И в Иран уеб-съдържанието се контролира, а външната информация е ограничена от държавната телекомуникационна компания.

Русия експериментира със собствен интернет от няколко години. През 2019 г. руското правителство заяви, че е тествало успешно системата. Тогава бе приет и закон за автономната работа на „руския интернет”. По това време малцина разбираха необходимостта от подобен ход, но сега, в контекста на събитията в Украйна, всичко изглежда доста по-логично и основателно.

Малко по-късно, през 2021 година Русия обяви, че вече е напълно готова да се изключи от глобалния интернет. Все пак тогава правителството подчерта, че това е само резервен план и той би бил приложен само в много краен случай.

Напрежение на интернет арената

Напрежението между Русия и САЩ по отношение на интернет комуникациите тлее от години. Още през 2015-та бе повдигнат въпросът може ли едната страна да лиши другата от интернет, като прати кораб да пререже презоканските кабели, които служат за опорна комуникационна връзка за глобалния интернет. Темата се появи на повърхността отново през 2016 г. Тогава САЩ коментира вероятността да „откъсне” Русия от глобалната мрежа. Според американските власти, това е „технически невъзможно”.

Както е видно обаче за Русия е съвсем възможно да се „отдели” сама. Не само това, но е известно и, че страната има готовност да изгради свой собствен сателитен интернет. Проектът е наречен „Етер”. Известен е в общественото пространство като „руския OneWeb” и ще разчита на сателити в ниската земна орбита, подобно на тези на SpaceX. По него се работи още от края на 2017 година.

За изграждането на сателитната система Русия покани специалисти по сателитни комуникации от Китай, а обявяването на проекта бе направено съвместно от руския заместник-министър-председател Максим Акимов и китайския му колега Ли Кекианг.

Перспективи

Възможностите на Русия да се отдели от World Wide Web и да продължи да използва собствен интернет са съвсем реалистични, смятат западните анализатори. Абишур Пракаш, автор на книгата „Как технологиите преработват глобализацията”, смята, че конфликтът преоформя интернет – от „глобалната система, в която целият свят е включен” ще се формира нещо доста „по-раздробено”.

„Поради геополитиката се очертава различен дизайн на интернет, където нациите или са отрязани, или развиват своя собствена алтернатива. Глобалните мостове, като платформите за социални медии, които свързват населението от десетилетия, сега се събарят”.

Според Джеймс Грифитс, автор на книгата „Голямата китайска стена”, новата ос на разделението на интернет властта ще бъде по линията между Запада и Китай/Русия. „Фанг Бинсин, известен като основателят на китайската Велика защитна стена, посети Русия през 2016 г., за да им помогне за това, което правят, и да направи руската защитна стена много по-подобна на китайската”, казва Грифитс.

Коментари по темата: „Може ли интернет да се разцепи?”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Защо мислите, че не го е правила? В България си произвеждаме масло, но по магазините има и немско масло, и френско и т.н.

  2. Anonymous

    “Русия има капацитета да си произвежда сама и авточасти, и детски играчки, и дрехи и козметика, и микроелектроника.”
    Ами досега защо не го правеше ? 🙂

  3. Българин

    Няма как един интернет да бъде разцепен.

  4. Мхм

    “Русия има капацитета да си произвежда сама и авточасти, и детски играчки, и дрехи и козметика, и микроелектроника.” – след тая гиганстка глупост спрях да чета.

Коментар