САЩ: Не можем да изключим Русия от интернет

Дори и да искат, САЩ не могат да изключат Русия от глобалния интернет. Това е технически невъзможно, призна по-рано тази седмица висш американски чиновник, цитиран от агенция РБК.

Руските власти се опасяват, че Западът може да изключи страната от глобалната мрежа, още от 2014 г., когато бяха въведени първите санкции, заради украинския конфликт. Последваха дори учения за защита на руския сегмент от интернет с участието на държавни ведомства и компании, които поддържат инфраструктурата на Рунет.

„Изключването на Русия от интернет би било вредна и неконструктивна стъпка във всяко отношение. Не са ми известни подобни намерения от страна на администрацията на президента на САЩ и наличие на технически средства за такава стъпка”, заяви Сони Легет, директор по въпросите на глобалното взаимодействие към Съвета за национална сигурност на САЩ, на среща с журналисти във Вашингтон.

В началото на февруари тази година руското министерство на съобщенията изготви законопроект, който предвижда въвеждане на контрол върху входящия чужд интернет трафик на територията на страната. Бъдещата система трябва да проследява DDоS-атаки, насочени срещу Русия.

Според анализатори, подобна система ще позволи филтриране на интернет трафика, влизащ в Русия, по аналогия с китайската система „Златен щит”. Тя се базира на анализ на трафика, който влиза в Китай през три международни шлюза – в Пекин, Шанхай и Гуанджоу. Системата блокира сайтове от черен списък по техните IP- или URL-адреси, а също така чрез филтриране на пакетите данни по ключови думи.

Правителството на Русия отрече информациите, че иска да установи пълен контрол върху интернет трафика. Целта на планираните мерки била да се компенсират възможни „недружелюбни стъпки” за извеждане от строя на цели сегменти от интернет.

Коментари по темата: „САЩ: Не можем да изключим Русия от интернет”

добавете коментар...

  1. aze

    pa ako ne stane gledate porno

  2. aze

    instalirate chrome i pishete facebook gif

  3. aze

    ha ha ha

Коментар