Русия била готова да се изключи от глобалния интернет

Русия има технологични и законови възможности за автономен интернет, казва Дмитрий Медведев
(снимка: CC0 Public Domain)

Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Руския съвет за сигурност, обяви, че страната вече е технически готова да бъде изключена от глобалната мрежа, предадоха руските медии.

Според Медведев, страната разполага с технологични и законодателни възможности за осигуряване на автономната работа на руския интернет „Рунет”. Това обаче ще бъде „не лесно и не би било желано“. Засега, според него, идеята е по-скоро само резервен план.

„Разбира се, ние имаме план как да действаме в такава ситуация. Както знаете, интернет се появи в определен момент и със сигурност ключовото право на управление се пада на Съединените американски щати. Така че потенциално, ако се случи нещо необикновено…, това е възможно да стане. Именно защото ключовете на това ковчеже са в чужбина“, коментира Медведев пред ТАСС.

Той също така добави, че „ако Рунет се изолира, това ще създаде големи проблеми, защото ще отнеме известно време за пренастройване“. Но засега правителството на Русия не вижда причини за потенциално изключване от глобалната мрежа.

През май 2019 г. президентът Владимир Путин подписа закон за автономната работа на Рунет, припомнят публикациите по темата.

Коментари по темата: „Русия била готова да се изключи от глобалния интернет”

добавете коментар...

  1. Фофу

    :o) 03/02/2021 14:34

    Както по-долу казаха “… интернет се появи в определен момент …”. Е като има обичай този итернет ей така да се появява изневиделица, защо не се появи в мама Раша ?

    Но това което не могат да преживеят си е казано в прав текст – “… Именно защото ключовете на това ковчеже са в чужбина”.
    Т.е. мужика не може да ползва неща за които те нямат ключ.

  2. :o)

    Мать твая, за родину, за сталину, за путину 🙂

    Ушанките демонстрират разсърденост.
    Кой ще им каже че в комунистическата им диктатура хората нямат права?
    Есть интерньет, ест прАбльем, Нет интерньет…

    сещате се 🙂

  3. Anonymous

    Научи псувни

  4. Мая Безпартийная

    Ето затова не трябва да пием алкохол! Пазете своето здраве!!!

  5. Кико

    Пак Нова Фантастика! Човек трябва да има мечти!

  6. Мда

    Интернет се е появил, да… от къде се появи? Те така се появяват и изчезват нещата.

  7. ха

    Това което заявяват някак ми звучи така. Направили сме много модерен самолет, който може да лети на 30 километра височина. Всъщност този самолет не е летят нито веднъж и дори не планираме да му правим тестов полет. Иначе ако се наложи, няма никакъв проблем да го ползваме – само трябва да му бетонираме писта, че и това си няма творението…

  8. Фофу

    Ами то едно блядове ще напуснат, но нашите ще си останат и ще дават мъдри предложения за строеж на стени.

  9. Frodo

    ураа,аийде блядове,напуснете нетаааа

  10. Трол

    Най добре да изключим янките от интернет. Доста адреси ще се освободят ..

  11. Saevar

    не става ясно как точно ще се изключат като Китай или напълно, щото напълно би било доста глупаво а китайския модел би бил по практичен, тоест като the great firewall of china е доста по разумно…

Коментар