Чип открива за минути коварния диабет тип 1

Съществуват няколко типа диабет, които са трудно различими, тъй като при всеки от тях кръвната захар е висока за продължителен период от време. Учени-медици от Станфорд са намерили начин как да бъде разпознат точно диабет тип 1.

Диагностицирането на типа диабет може да отнеме твърде много време – до няколко дни – и е доста скъпо. Същевременно, ако не се приложи веднага лечение при диабет тип 1, може да се стигне до непоправими увреждания в дългосрочен план.

Учените от Станфорд са изобретили чип, който установява наличието на диабет тип 1 само за няколко минути и може да се използва за 15 различни теста. Цената на подобно решение е изключително достъпна – около 20 долара.

Вместо радиоактивни вещества, чипът използва флуоресценция за откриване на антитела. Тайната се крие в златни наночастици, интегрирани в чипа, които засилват флуоресцентния сигнал, става ясно от публикация в Nature Medicine.

Освен това, изследването може да бъде направено извън болнична обстановка, което е много сериозно предимство на метода, тъй като рязко намалява разходите. Чиповете са предназначени да се използват в преносими устройства, които биха могли да се превърнат в стандартен инструмент за полевите медицински комплекти.

Сега остава Администрацията по храните и лекарствата (FDA) да одобри устройството, което има потенциал да подобри рязко медицинската практика при диагностициране на диабет тип 1.

Коментар