Случи се: Neuralink имплантира чип в човешкия мозък

Роботизираната машина на Neuralink за имплантиране на чипове
(снимка: Neuralink)

Компанията Neuralink, основана от Илон Мъск, извърши първата си операция по имплантиране на чип в мозъка на човек. Досега изследванията се свеждаха само до експерименти с животни.

Оказа се, че Neyralink не само експериментира върху животни, но вече е успяла да извърши и първата операция за имплантиране на чип в мозъка на човек. За това съобщава самият Мъск, макар че информацията все още е много оскъдна.

„Вчера за първи път човек получи имплант от Neuralink. Възстановяването върви добре. Първоначалните резултати показват обещаващо откриване на невронни шипове”, написа Мъск в X.

Това са всички подробности засега. Като се имат предвид обичайните процедури за обучение при такива операции, ще отнеме известно време, за да се разбере колко успешна е била операцията.

За съжаление, обществеността не знае нищо за пациента или задачите, поставени пред учените на компанията по време на експеримента. Единствената допълнителна информация е, че първият продукт на Neuralink ще се казва Telepathy, става ясно още от изявлението на Мъск.

Коментар