Турция ще произвежда и космически кораби

Космосът е следващото предизвикателство за турската индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

Турският президент Реджеп Ердоган обяви намерението на страната да започне производство на собствен космически кораб. Той се надява изстрелването на турска ракета в космоса да стане факт в близките години, но не се ангажира с конкретни дати.

„Изпращането на астронавт в космоса беше първата ни стъпка в подготовката за следващото поколение. Надявам се да видим нашата ракета в космоса. С Божията воля ще започнем производството на собствени космически кораби през следващите години”, каза Ердоган в изявление, излъчено по канала NTV.

Турция достигна крайъгълен камък през януари, като изпрати първия си астронавт, Алпер Гезеравци, на Международната космическа станция (МКС). Очаква се той да се завърне на Земята в края на тази седмица.

Ердоган също обяви планове за изграждане на втори турски самолетоносач: „Когато дойдохме на власт [през 2002 г.], делът на Турция в нейната собствена отбранителна индустрия беше само 20%. Вече сме достигнали ниво на предлагане от 80% и възнамеряваме да достигнем 100%”, заяви президентът.

„Ако си слаб [военно], си предизвикан. Сега ще построим нашия втори самолетоносач в нашата собствена корабостроителница”, уточни Ердоган.

Коментар