Японските чиновници най-сетне изоставиха дискетите

Нови 3,5-инчови дискети все още могат да бъдат намерени в продажба
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато една технология работи добре, по-добре да не се заменя с друга – мнозина изповядват такава философия. Но през третото десетилетие на 21 век да ползваш флопи дискове е наистина странно. И то не къде да е, а в Япония, която се счита за една от най-напредналите държави в технологично отношение. Но ето, че най-накрая японските чиновници изоставиха използването на дискове за прехвърляне на файлове.

Още през 2011 г. Sony прекрати производството на 3,5-инчови флопи дискове, които се използваха от десетилетия като евтини носители за съхранение на документи. Японските власти едва наскоро премахнаха от текста на законите изискванията към гражданите и организациите да предоставят файлове на същите тези дискети, когато взаимодействат с администрацията, отбелязва The Register.

Таро Коно, министърът, който реформира тази бюрократична система, настояваше от години за промени в законодателството. Сега японските граждани и организации, подаващи различни видове заявления, вече не са задължени да предоставят електронни копия на документи на физически носител от всякакъв вид, било то флопи или оптични дискове.

Файловете могат да се изпращат в облачно хранилище чрез електронни комуникационни канали, вместо да се доставят на физически носител на длъжностните лица.

За Япония, която дори преди пандемията не признаваше цифровите подписи в много области на управлението на документи, изоставянето на флопи дискетите е голям напредък. Но не може да се твърди, че подобен консерватизъм е характерен само за тази страна. Американското министерство на отбраната се отказа от използването на остарели 8-инчови флопи дискове едва през 2019 г., въпреки че те не се произвеждаха от индустрията от десетилетия.

Нови 3,5-инчови дискети все още могат да бъдат намерени в продажба, от стари запаси, а някои компании дори се специализират в доставката на такива продукти. Тези носители могат да се използват в промишлено и медицинско оборудване, както и в музикални инструменти, така че търсенето остава, въпреки че постоянно ще намалява.

Коментари по темата: „Японските чиновници най-сетне изоставиха дискетите”

добавете коментар...

  1. Blah

    До Иван:
    Знаят – това е иконката за записване…

  2. Иван

    Опази Боже….това ли е индустриално и технически напреднали нации….в България всички лица под 30 години не знаят как изглежда дискета….

Коментар