Ентусиаст записа пълнометражен филм на дискeта 1,44MB

Флопи диск с обем 1,44MB побра 90-минутен филм заедно със звука
(снимка: CC0 Public Domain)

В света на мултимедията почти винаги по-голямото е по-добро. Повече данни, по-висока разделителна способност, по-големи екрани… всичко това допринася за подобрено изживяване при гледане. Но замисляли ли сте се някога какво е възможно в противоположния край на спектъра, където излишъкът е враг?

Потребител на Reddit с псевдоним GreedyPaint наскоро предприе такова „пътуване”, като успя да натъпче цял пълнометражен филм (90 минути) в един флопи диск с обем 1,44MB, при това с пълен звук, съобщи TechSpot.

Как е възможно това, ще попитате? Разбира се, с компресия, много компресия….

GreedyPaint използва микрокомпютър Raspberry Pi и персонализиран кодек x265, за да свие филма до минимална резолюция 120×96 пиксела (видео). Освен това ентусиастът е ограничил скоростта на възпроизвеждане до само четири кадъра в секунда.

Това е един от онези класически случаи, при които изкушението да докажеш, че можеш да направиш нещо е по-силно от осмислянето дали трябва да го правиш. По-рано тази година потребител на YouTube успя да изобрети метод за запис на видео на стандартна аудиокасета. Сегашният експеримент с флопи дискетата е също толкова впечатляващ, но същевременно безполезен.

Най-добрата част от целия проект може би е хардуерът. GreedyPaint е създал „видеоплейър” с персонализиран начален екран, който автоматично възпроизвежда съдържанието на дискетата при поставяне в устройството.

Коментари по темата: „Ентусиаст записа пълнометражен филм на дискeта 1,44MB”

добавете коментар...

  1. :o)

    Това е като да изсвириш уелкъм то дъ джънгъл с пръдни – трудно, ама доста безмислено 🙂

  2. Anonymous

    Едно време имаше 4кб 3D shooter игра

  3. Blah

    “…но същевременно безполезен…”

    А защо да е безполезен?!?
    Това си е предизвикателство, и човека е решил да упражни сивото си вещество с него, вместо да вегитира покрай лайкове и мозъчни ди@рии!

  4. ха

    >Това не е точно компресия. Това е премахване на информация.
    Всъщност премахването на информация се нарича компресия със загуби, т. е. пак си е вид компресия. Но това тук по-скоро може да се нарече специфичен генератор на видео, а не е компресиране в истинския смисъл на думата (защото не само се губи информация, но и се подбира “правилното” съдържание).

  5. Sa60

    Най-хубавото от всичко е че новината е преведена от друг сайт.

  6. Anonymous

    Това не е точно компресия. Това е премахване на информация.

  7. Христо

    Не вярвам да събере и 5 минути аудио само. И то с лошо качество и моно. За какво пълно аудио 90 минути става въпрос? Филма да не е “тишината на космоса”, да дават само 5 звезди се въртят бавно и е пълна тишина 7.1 канала.

  8. ха

    *70b за кадър е *средна* стойност! Много е възможно да имаме 3000 байта за някои кадри, след което голяма последователност от по няколко байта на кадър (съответно водещи до минимални промени в сцената).

  9. Българин

    Ascii art video?

  10. Anonymous

    70b за 120×96 пиксела+звук

  11. Anonymous

    1 min = 240кадъра(4кадъра*60сек)

    16,4kb*1024/240 кадъра = 70b/1кадър

  12. Anonymous

    1,44mb*1024/90min = 16,4 kb/min

  13. Мехмет

    Друго си е на последно поколение проц да пуснеш една конзола под линух и да изтрещиш о кеф.

  14. к

    “По-рано тази година потребител на YouTube успя да изобрети метод за запис на видео на стандартна аудиокасета.” Какво изобретение е това, навремето си записвахме игри на аудиокасета с правец 8д

Коментар