3,5-инчовите дискети още се използват в САЩ

Флопи дискетите остават предпочитани за някои приложения от компании в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Малка калифорнийска компания продължава да прави пари от 3,5-инчови дискети. Тя не произвежда такива носители, но ги изкупува, вкл. използвани, и след проверка и поправка на етикетите връща дискетите на пазара.

3,5-инчовите дискети все още се търсят за обслужване на редица металорежещи машини, шевни машини и самолети. Floppydisk.com продава около 500 дискети на ден, разказва за бизнеса с ретро-носители публикация на SCMP.



Според собственика на компанията, 3,5-инчовите дискети имат редица предимства пред съвременните цифрови носители. Те са по-трудни за разбиване, категоричен е мениджърът.

Това твърдение със сигурност е вярно, като се има предвид, че достъпът до информацията на дискетите е затруднен по различни причини – от факта, че те се съхраняват на бюро или в сейф до баналната липса на отдалечен достъп до флопи-дисковите устройства.

По подобни причини, а също и на принципа „не пипайте оборудването и няма да ви подведе”, Пентагонът едва преди три години започна да се отказва от използването на 8-инчови флопи дискове в системите за управление на ядрения арсенал на САЩ.

Между другото, Floppydisk.com също има наличност от 8-инчови дискети в складовете си и компанията е готова да достави такива носители, ако на пазара се появи търсене за тях.

„Флопи дискът е много надежден, много стабилен, това е много понятен начин за предаване на информация към и от компютъра”, казва собственикът на компанията. „Освен това, дискетите имат допълнителна функция – трудно се хакват”.

Въпреки това, 3,5-инчовите дискети продължават да се използват най-активно в Япония. Доскоро редица банки в Токио, както и правителствени агенции получаваха информация почти изключително на дискети.



Решение за спиране на приемането на данни от флопи- и компактдискове в Япония излезе едва това лято, но „машината” не може да бъде спряна толкова лесно. Очевидно в Япония финансовата и статистическа информация ще продължи да се предава на дискети повече от година.

Коментари по темата: „3,5-инчовите дискети още се използват в САЩ”

добавете коментар...

  1. :o)

    Много надежден и много стабилен…мххммм
    това може да го каже само човек, който не е разархивирал нещо от 30 дискети
    и да кажем на 28-мата започва един приятен чегъртащ звук и FAILURE или CRC READ ERROR! 🙂
    Иде ти да изядеш лентата на тези сигурни устройства

  2. flashko

    Доста глупости сте написали. Точно такива дискети съм използвал с металорежеща машина и беше голяма мъка. Постоянно имах проблеми с прочитането на файловете а живота на дискетите беше изключително кратък. Когато се появиха флашки на приемлива цена си купих лична 128 MB (няма грешка) за около 55 лева без ДДС през фирмата и забравих всички останали носители.

Коментар