Доброто старо флопи изоставено и от Linux

Изглежда флопи дискетите не са нужни повече на никого (снимка: CCO Public Domain)

Технологиите остаряват безвъзвратно. Първо използвахме перфокарти за въвеждане на данни, след това дискети, по-късно оптични дискове и накрая USB флашки. Ето че още една от тези технологии влиза в историята.

Windows 10 изначално не поддържаше работа с флопи-дискови устройства, а сега и в ядрото Linux 5.3 флопи драйверът е маркиран като остарял. Изглежда флопитата не са нужни повече на никого.

Причината за това е проста – разработчиците не са намерили работещо оборудване за тестване на драйвера, съобщават специализирани Linux ресурси. Съществуващите флопи дискови устройства пък отдавна използват USB интерфейс.

Проблемът не е само в устройствата, а и в самите медии. Показателно е, че Sony прекрати производството на 3,5-инчови магнитни носители преди около десет години.

От началото на века почти не са правени значителни промени във флопи драйвера, с изключение на малки адаптации за новите ядра на Linux. Въпреки това драйверът все още не е премахнат с цел осигуряване на обратна съвместимост.

Макар че е трудно да се намери компютър, който изисква дискета, системите за виртуализация все още трябва да емулират дисково устройство, за да стартират стар, но все пак критичен софтуер.

Да се отървем от старите програми и оборудване не винаги е лесно и просто. Само преди няколко години се появиха публикации, че ядреният арсенал на САЩ се контролира от компютър с 8-инчови дискети. А в съвременните IBM System z мейнфрейми все още има емулатор на перфокарта за работа със софтуер от преди половин век.

Коментар