Лепенка на уеб камерата не гарантира сигурност

Залепването на камерата със скоч лента е ефективна, но не и надеждна опция за сигурност (снимка: CCO Public Domain)

Поставянето на лепенка на уеб камерата и микрофона на лаптопа не е най-надеждният начин за защита от измамници, предупреждават експерти от компанията за сигурност Лаборатория Касперски.

Залепването на камерата със скоч лента е ефективна, но не и надеждна опция. В тази ситуация атакуващите няма да могат да следят постоянно своята жертва, но все пак ще имат възможност да прихващат изображението, когато потребителят отвори камерата за видеочат, например.

Често действията на натрапниците не позволяват на потребителя да разбере дали камерата записва или не. Що се отнася до микрофона, много трудно е да го запечатате безопасно, тъй като лепенката не осигурява надеждна защита срещу подслушане.

Има много троянски програми, които позволяват достъп до камерата и микрофона. Някои от тях може да изключат индикатора, който показва, че камерата работи. Това означава, че камерата не винаги е изключена и може да записва тайно какво се случва наоколо.

Според специалистите, потребителите трябва да използват надеждни решения за сигурност, които им позволяват да контролират аудио потоците и да заключват камерата в случай на нерегламентирано активиране.

Що се отнася до потребителите на смартфони, залепването на камерата или микрофона изобщо няма смисъл, тъй като те са постоянно необходими. За да се подсигурите, трябва да обърнете внимание на разрешенията, които изискват определени приложения по време на инсталиране и работа.

В допълнение, налични са софтуерни решения за сигурност, които уведомяват потребителя, когато приложението се опита да получи неправомерен достъп до микрофона или камерата. Също така е важно да използвате приложения, изтеглени от официални източници. Не трябва да следвате подозрителни връзки от социалните мрежи и чата.

Коментари по темата: „Лепенка на уеб камерата не гарантира сигурност”

добавете коментар...

  1. Бабел

    Не,слага се тапа или късче тоалетна хартия.

  2. Димитър

    Въпрос… Ако снимате с поставен капак на обектива, какво ще заснемете ?

  3. ха

    Тази статия отново взима читателите за глупаци.

Коментар