Япония обяви най-сетне победа над дискетите

Япония има склонност към старите технологии и то не само към дискетите
(снимка: CC0 Public Domain)

Японският министър на цифровите технологии Таро Коно потвърди, че правителството най-накрая се е отървало от флопи дисковете. „Спечелихме войната срещу дискетите на 28 юни!”, каза министърът пред Ройтерс в сряда.

През 2022 г. Коно обеща да премахне закона, изискващ изпращане на данни на флопи дискети и компактдискове до службите на японското правителство. Изваждането от експлоатация на реликвата отне година и половина.

Странната Япония

Преди няколко седмици японската цифрова агенция премахна 1034 наредби, които регулираха използването на дискети, оставяйки само една, свързана с рециклирането на превозни средства.

Може би изглежда странно, но Япония има склонност към старите технологии и то не само към дискетите. Плащания в брой и факс машини накърняват репутацията на страната в стремежа ѝ да бъде лидер в технологичната сфера.

Същевременно намаляването на населението и ниската раждаемост подтикват Япония да се обърне към изкуствения интелект и дигиталните инструменти за решаване на проблеми, произтичащи от недостига на работна ръка.

Бъдещият президент?

Победата над флопи дискетите идва в момент, когато се носят все по-упорити слухове, че Таро Коно ще стане следващият президент на страната – очаква се това да стане факт през септември, след изборите.

Местните медии отбелязват, че ако Коно се кандидатира, това ще бъде рядък случай министър да оспорва настоящ ръководител на кабинета на президентските избори на управляващата партия.

Преди да стане министър на цифровите технологии, Коно е изпълнявал длъжности като външен министър, министър на отбраната и министър на административната и регулаторната реформа.

Децата не знаят какво е флопи

Проучване на YouGov във Великобритания, проведено през 2018 г., когато Коно беше външен министър на Япония, установи, че две трети от британските деца на възраст от шест до 18 години дори не знаят какво е флопи диск.

Видео, заснето по това време, показва деца, които предполагат, че дискетите може да са предмети от космоса или викториански артефакт.

Коментар