Надпреварата за AI патенти: Китай оглавява списъка

Изкуственият интелект е новата арена за технологична надпревара в света
(снимка: CC0 Public Domain)

Китай доминира в глобалната надпревара за патенти в областта на генеративния изкуствен интелект. Компании от азиатската страна са подали повече от 38 000 патентни заявки в периода от 2014 до 2023 г., според нов доклад на ООН, огласен в четвъртък. Това е шест пъти повече от заявките, подадени от базирани в САЩ изобретатели, отбелязва Световната организация за интелектуална собственост на ООН.

Генеративният изкуствен интелект (GenAI) е вид AI, който позволява на потребителите да генерират съдържание като текст, изображения, музика, аудио и видео. В момента патентите за GenAI съставляват 6% от общите патенти за AI в света, според доклада на ООН. „Рязкото нарастване на патентната дейност отразява скорошния технологичен напредък и потенциала в рамките на GenAI”, се казва в доклада.

Географски, Китай води с 38 210 патента, с голяма преднина пред САЩ (6 276), Република Корея (4 155), Япония (3 409) и Индия (1 350). Страната се опитва да настигне  OpenAI, разработчика на ChatGPT, и американските технологични гиганти Microsoft, Google и Amazon в разработването на големи езикови модели (LLM), след като закъсня да влезе в играта.

ChatGPT превзе света през ноември 2022 г. със способността си да генерира човешки отговори на подканите на потребителите. Миналата година китайските технологични гиганти, включително Alibaba и Baidu, пуснаха свои собствени LLM, за да конкурират разработчиците от САЩ.

В опит да затвърди присъствието си в глобалната технологична надпревара, през май Китай стартира тригодишен „план за действие”, който цели да укрепи позициите на страната в AI чиповете и генеративния AI и да ускори изграждането на национална изчислителна база, насочена към стимулиране на технологичното и икономическо развитие.

(източник: ООН)

Китай има неусвоен пазар с голям потенциал – обикновени потребители и бизнеси, партньори за иновации, както и помощ за внедряване на генеративни AI технологии в различни приложения или индустрии чрез използване специализирани набори от данни, коментира Уей Сун, старши консултант по AI изследвания в Counterpoint Research, пред CNBC.

„Това е ключът към победата на Китай – наистина да разполага с реални внедрявания на приложения, които могат да надминат САЩ в тази област”, смята анализаторът.

Данните за изображения и видео доминират в Gen AI патентите със 17 996 изобретения, следвани от текст (13 494) и реч или музика (13 480), според доклада на ООН. Анализирайки тенденциите и данните за патентоването, агенцията цели да помогне на политиците „да оформят развитието на GenAI за нашата обща полза”.

Коментари по темата: „Надпреварата за AI патенти: Китай оглавява списъка”

добавете коментар...

  1. Българин

    Тук сме зад желязната завеса и не ни се дава информация за Китай. А истината е, че там хората вече живеят в 22 век. Имах възможност да видя начина им на живот по отношение на технологиите. Автономните автомобили са вече навсякъде. Влакове, движещи се с 800км/ч. Всички навсякъде правят всичко само с телефон – влизане в сграда, плащане, дори кафе автоматите.

Коментар