Нова облачна алтернатива на офис пакетите

Информацията, която потребителите въвеждат в Proton Docs, е криптирана от край до край
(екранна снимка: Proton)

Разработчиците на електронната поща Proton Mail създадоха уеб услуга Proton Docs за съвместна работа върху документи и електронни таблици. Това е пълноценна алтернатива на Microsoft 365 и Google Docs, която е лишена от функции за проследяване на потребителите. Достъпна е в облака Proton Drive и е защитена с криптиране от край до край.

Proton Docs е услуга за онлайн работа с документи, както индивидуално, така и съвместно, с максимална сигурност и безопасност. Разработчикът е известен най-вече със своята защитена имейл услуга Proton Mail. Освен това компанията предлага редица други интернет услуги с акцент върху сигурността, като мениджъра на пароли Proton Pass и облачното хранилище Proton Drive, върху което е изграден Proton Docs.

Публикация на The ​​Verge сравнява Proton Docs с Google Docs не само като възможности, но и по външен вид. Новата услуга ще стане достъпна за всички потребители в близките дни.

Акцент върху поверителността

Proton работи върху облачната услуга от дълго време. Придобиването през април 2024 г. на приложението Standard Notes за създаване на криптирани бележки помогна на разработчиците да ускорят процеса. С пускането на Docs услугата Standard Notes няма да отпадне.

Създателите на Proton Docs публикуваха кратък списък с ключови характеристики на новата услуга, които според тях ще я отличат от конкуренцията. На първо място, това е криптирането от край до край, което работи в реално време и покрива буквално всички натискания на клавиши и движения на курсора.

Proton Docs не събира или прехвърля никакви потребителски данни на трети страни, но предлага безплатно до 5GB място за съхранение на документи в облака (Google Drive предлага безплатно 15GB). Разработчиците подчертават, че продуктът е с отворен код и е проверен от независима организация.

Услугата поддържа текстово маркиране, кодови блокове и контролни списъци, както и пълна интеграция с различни формати, включително частни като Microsoft .docx. Това означава, че готовият документ може да бъде запазен в желания формат, така че да се отваря извън Proton Docs.

Пътна карта

В момента Proton Docs е налична само във версия за уеб браузъри. Все още няма отделни приложения за компютри, лаптопи и мобилни платформи, но разработчиците възнамеряват да създадат и такива версии.

Пътната карта на Proton включва всички функции, които Google Docs има в момента. По-специално, става въпрос за съвместна работа върху един документ в реално време, коментари по документи и др.

Отличителна черта на Proton Docs, в допълнение към акцента върху сигурността, е фактът, че услугата може да се използва безплатно. Google Docs също има безплатна версия, макар и с някои ограничения.

Proton Docs не отстъпва по функционалност на вече наложени услуги като Google Docs 
(снимка: Proton)

За да работите с Proton Docs, ще трябва да си създадете профил в уебсайта на Proton – един акаунт за всички услуги на компанията. Тук предимството е на страната на Google Docs, която позволява дори на неоторизирани потребители да работят с документи, ако имат достъп до тях.

Proton Docs има много офлайн алтернативи, които не са свързани нито с Google, нито с Microsoft, и също са безплатни. Такива са например офис пакетите LibreOffice и OnlyOffice, разпространявани напълно безплатно.

Коментари по темата: „Нова облачна алтернатива на офис пакетите”

добавете коментар...

  1. :o)

    Няма страшно. Дори тва да не краде потребителски данни,
    Уиндоус и Гугъл (Андроид) крадат вместо него.
    Така че нещата са покрити 😀

Коментар