Нови разкрития за „изчезналата криптокралица“

Проектът OneCoin се сочи от анализатори като една от най-големите измами, извършвани някога (снимка: CC0 Public Domain)

Ружа Игнатова, известна още като „изчезналата криптокралица“, е получила полицейска информация за разследвания относно нейната измама с криптовалута на стойност 4 милиарда долара, преди да изчезне. 42-годишната българка се издирва за предполагаемото ѝ участие в мащабната измама с криптовалута, известна като OneCoin.

Файлове от срещи на Европол показват, че издирваната от ФБР „предприемачка“ е знаела за опитите да бъде арестувана месеци преди да изчезне. Полицейските документи бяха предадени от Франк Шнайдер, сочен като бивш шпионин и доверен съветник на Игнатова.



Шнайдер казва, че документите са му дадени на USB памет от самата криптокралица. Според неговите твърдения, метаданните на файловете предполагат, че тя е получила информацията „чрез собствените си контакти“ в България. Самият Шнайдер очаква екстрадиране в САЩ за предполагаемата си роля в измамата с OneCoin.

Игнатова изчезна на 25 октомври 2017 г., след като беше уведомена за ускоряването на полицейските разследвания на нейната криптовалута OneCoin. През юни 2022 г. тя беше добавена към списъка с 10 най-издирвани личности на ФБР.

Според новите оповестени документи, на 15 март 2017 г. в Хага е проведена среща на Европол под кодовото име „Операция Сателит“. На срещата са присъствали ФБР, Министерството на правосъдието на САЩ и окръжният прокурор на Ню Йорк, висши правоприлагащи служители от Великобритания, Германия, Холандия, Дубай и България.

В документите се говори за „високопоставен поверителен информатор“. ФБР не коментира документите на Европол, но специален агент Пол Робъртс посочи: „Имаше разследвания по целия свят срещу нея и срещу OneCoin като цяло, за много от които тя беше научила благодарение на действията на правоприлагащите органи в други държави“.



Шнайдер твърди пред BBC, че досега не е виждал документите. „Когато българите са участвали в определени срещи на Европол, [на Игнатова] са ѝ били нужни само часове, за да получи пълен преглед и протокола какво е казано на тези срещи“, твърди той. „Мога само да заключа, че [информацията] идва от кръговете, в които [Игнатова] е била, и връзките, които е имала чрез различни влиятелни личности“.

Коментари по темата: „Нови разкрития за „изчезналата криптокралица“”

добавете коментар...

  1. ohle

    винаги ще има балъци

  2. Djdiu

    И после защо на запад ни нямат доверие и ни нямат уважението. Корупция, непрофесионализъм, излагация. 40 ченгета прикриват наркоманче, тука висши служители прикриват една измамница от новите българи.

  3. к

    One coin не е криптовалута и никога не е било.

Коментар