Британски потребители съдят Amazon за 900 млн. лири

Британски купувачи тръгват на поход срещу Amazon, ще търсят обезщетения (снимка: CC0 Public Domain)

Купувачи на Amazon в Обединеното кралство могат да получат част от 900 милиона лири като компенсация, след като срещу технологичния гигант бъде заведено съдебно дело. Подготвяният иск твърди, че компанията е нарушила закона за конкуренцията и е накарала клиентите да плащат по-високи цени.

Инициативата се ръководи от защитника на правата на потребителите Джули Хънтър, която казва, че продуктите, продавани на Amazon.co.uk и приложението Amazon, са скрили сделки с по-добра стойност. Колективният иск трябва да бъде подаден до края на месеца.



Повече от 80% от покупките в сайта са направени чрез оферти, представени в „кутия за пазаруване“. Но Хънтър твърди, че независимите продавачи са изключени от въпросната кутия, дори когато предлагат същия продукт по-евтино или при по-добри условия. По този начин се нарушават законите за конкуренцията на Обединеното кралство и ЕС.

„Девет от 10 купувачи в Обединеното кралство са използвали Amazon, според проучвания, а две трети го използват поне веднъж месечно“, каза Хънтър. Amazon обаче използва „трикове в дизайна, за да манипулира избора на потребителите и да насочи клиентите към представената оферта в кутията за покупка“, допълва тя.

Представеното предложение е единственото, което се разглежда и избира от огромното мнозинство потребители, много от които се доверяват на Amazon и погрешно приемат, че това е най-добрата сделка, според инициаторката на иска.

Делото ще бъде заведено в Апелативния трибунал за конкуренцията в Лондон. То ще търси обезщетение от Amazon, оценено на около 900 милиона лири.

Дейвид Грийн от London Solicitors Litigation Association коментира пред BBC News, че е трудно да се оцени каква е вероятността за успех на делото. При всички случаи „големите технологични компании имат добри ресурси за борба“, казва той.

Представител на Amazon коментира лаконично: „Това твърдение е без основание и ние сме уверени, че ще стане ясно чрез съдебния процес“.



За сметка на това Хънтър призовава колкото се може повече хора да се включат. Всеки, който живее в Обединеното кралство и е правил покупки в Amazon.co.uk или мобилното приложение на Amazon от октомври 2016 г., е отговарящ на условията за участие в иска.

Коментар