Най-голямата въглищна централа в Европа минава на вятър и слънце

Слънце и вятър ще заменят лигнитните въглища в шестата най-голяма електроцентрала в света (снимка: CC0 Public Domain)

Най-голямата въглищна електроцентрала в Европа може да бъде заменена с вятърни и слънчеви генератори с еквивалентна мощност, твърди BNEF. Фондът проучи възможността за постепенен преход от производство на лигнитни въглища в полската централа Белшато – най-голямото подобно съоръжение в Европа и шестата по големина в света – към комбинация от възобновяеми енергийни източници.

В своя оптимален сценарий BNEF предлага 5 GW слънчева енергия, 5,7 GW вятърна мощност, 1 GW съхранение и 0,1 GW топлинна мощност. Те биха могли да заменят 80% от генерационния капацитет на Белшато.



BNEF базира своя анализ на местните метеорологични модели и наличието на земя. Фондът сочи, че тази комбинация ще доведе до най-висока икономическа стойност. Изчисленията показват, че в Полша електроенергията, произведена от фотоволтаика, е около 50% по-евтина от лигнитните въглища.

„Анализът на BNEF установява, че най-евтиният електрически микс в Полша може да бъде постигнат, когато вятърът и слънчевата енергия представляват по-голямата част от общото производство, а по-скъпите, гъвкави технологии генерират само през няколко часа или дена – тогава, когато вятърната и слънчевата активност са ниски“, казват от компанията.

Комбинациятата от слънчева и вятърна енергия не е случайна. Тя има потенциала да създаде по-добър общ профил на генериране, отколкото всяка технология сама по себе си.

„Слънчевата и вятърната енергия в региона често генерират по различно време, като се допълват взаимно“, коментира Фелисия Аминоф, анализатор на енергийния преход в BNEF и водещ автор на доклада.

Най-голямото предизвикателство за оптималния сценарий по отношение на слънчевата енергия е значителното използване на земята. За да се инсталират 5 GW фотоволтаични мощности, земята ще трябва да бъде рекултивирана, като се има предвид, че лигнитните полета ще бъдат наводнени с вода, след като добивът приключи.

В сценария „ограничена земя“ BNEF предполага 3,6 GW слънчева мощност, 2,9 GW вятърна енергия и 1,5 GW топлинна мощност, които да заменят 80% от общото производство на централата въз основа на нивата от 2021 г.

BNEF смята, че полското производство на лигнитни въглища ще спадне със 75% до 2030 г., като ресурсът вероятно ще се изчерпи около 2036 г. Това ще принуди централата да спре, освен ако не премине към други източници на енергия.



След 2030 година наред със слънчевите и вятърните системи може да бъде изграден и друг ВЕИ капацитет, включително зелен водород, плаваща слънчева енергия или помпено водно съхранение, отбелязват енергийните експерти.

Коментари по темата: „Най-голямата въглищна централа в Европа минава на вятър и слънце”

добавете коментар...

  1. Админ

    Щом и Ковачки се ориентира към ВЕИ, работата е ясна. В въглищата са мъртва индустрия. Подобно на китоловната при създаването на Стадарт Ойл.

  2. ROFL

    А, един мармот ще пакетира въглищата в станиол …

Коментар