Samsung реагира светкавично на детски труд в Китай

Китайските производители често наемат деца при тежки условия на работа в заводите си

Китайските производители често наемат деца при тежки условия на работа

Samsung прекрати партньорството си с китайския доставчик Dongguang Shinyang Electronics, заради използване на детски наемен труд в един от заводите на компанията.

За нарушението съобщи в четвъртък миналата седмица правозащитната организация China Labour Watch, която публикува специален доклад за условията на труд в завода. Правозащитниците са открили, че пет деца работят по 11 часа на ден в китайската фабрика.

По-късно Ню Йорк Таймс публикува интервю с три момичета на възраст 14 и 15 години, които са били наети във фабриката. Samsung, от своя страна, е провела самостоятелно разследване, което потвърждава наличието на детски труд в предприятието на Shinyang Electronics.

В резултат на разкритията, ръководството на Samsung взима незабавно решение да прекрати временно договора със Shinyang Electronics. Ако по-нататъшните разследвания установят неопровержими доказателства за използване на детски труд в завода, Samsung ще разтрогне окончателно партньорството с китайския доставчик.

По-рано правозащитната организация China Labour Watch обвини Samsung, че си затваря очите за тежките условия на труд в заводите на своите доставчици в Китай. Досега обаче корейската компания нямаше доказателства за нарушения от страна на партньорите си, въпреки постоянните одити.

Според информация от Samsung, децата са били наети на 29 юни тази година, само четири дни след поредната проверка. По-рано тази година Apple установи 23 случая на използване на детски труд в заводите на свои партньори и ги застави или да поемат образованието на децата, или да се простят с договорите си.

Коментар