Инжектират чип в тялото с обикновена игла

Най-малката в света едночипова система, разположена на върха на подкожна игла
(снимка: Cheng Shi / Columbia Engineering)

Продължаващата миниатюризация на електрониката отваря някои вълнуващи възможности, когато става въпрос за това какво можем да поставим по/в телата си, за да наблюдаваме и подобряваме здравето си.  Инженерите от Колумбийския университет демонстрираха екстремна версия на тази технология, разработвайки най-малката едночипова система, създавана някога. Тя може да бъде имплантирана с подкожна игла. Под кожата чипът може да служи за измерване на температурата вътре в тялото, а може би и много повече.

От импланти с размер на калинки, които проследяват нивата на кислород в дълбоките телесни тъкани, до миниатюрни сензори тип „невронна прах”, които наблюдават нервните сигнали в реално време – учените постоянно изследват нови възможности за функционалността на малките електронни устройства.

Имплантът, разработен от инженерите от Колумбийксия университет, открива нови хоризонти пред науката: най-малката едночипова система в света която представлява напълно функционална електронна схема с общ обем под 0,1 куб. мм. Това го прави толкова малък, колкото домашен прахов акар, отбелязва NewAtlas.

Чипът е и далеч по-малък от най-малкия компютър в света, устройство с форма на куб с размери 0,3 мм от всяка страна. Видим само под микроскоп, малкият чип се нуждае от малко нестандартно мислене, особено когато става въпрос за начина, по който комуникира и се захранва.

Малката електронна джаджа може да борави с радиочестотни (RF) модули за предаване и приемане на електромагнитни радиосигнали, но тези дължини на вълните са твърде големи, за да се използват при толкова малко устройство. Ултразвуковите дължини на вълните, от друга страна, са далеч по-малки. Затова екипът е включили пиезоелектричен преобразувател, който действа като „антена” за безжично захранване и комуникация чрез ултразвук.

Това се комбинира с вграден температурен сензор, за да превърне чипа в сонда за температурно отчитане в реално време. В резултат чипът може да наблюдава телесната температура, а също и колебанията в температурата, породени от терапевтичното приложение на ултразвук.

Възможностите на импланта бяха демонстрирани при живи мишки, където той се използва за ултразвукова невростимулация. В рамките на експеримента до седем микрочипа бяха имплантирани в мишките наведнъж – чрез интрамускулно инжектиране със спринцовка.

Учените си представят, че тези видове чипове ще могат да се имплантират в човешкото тяло и след това да предават безжично информация за това какво измерват чрез ултразвук. В сегашната си форма това е ограничено до телесната температура. Но други възможности включват измерване на кръвно налягане, нива на глюкоза и дихателна функция.

„Искахме да видим докъде можем да разширим границите на това колко малък функциониращ чип можем да направим”, казва Кен Шепърд, ръководител на изследването, публикувано в научното издание Science Advances.

„Това е нова идея за „чип като система” – това е чип, който сам по себе си е напълно функционираща електронна система, без да се нуждае от каквото и да било друго. Подобно устройство е революционно за разработването на безжични, миниатюризирани имплантируеми медицински устройства, които могат да измерват различни неща, да се използва в клинични приложения и в крайна сметка да бъдат одобрени за употреба от хора”, пояснява Шепърд.

Коментари по темата: „Инжектират чип в тялото с обикновена игла”

добавете коментар...

  1. 12

    Всичкое с цел приятели искат дани истрепат като пилци тонебе луда крана .тонебе.свински грип .син език по овцете птичи грип свинска чума асега е наш ред

  2. Фофу

    Като например конкретния ми въпрос, да разберем коя е онази сграда (адреса) която била нам колко пъти по-голяма и с това доказвала колко пъти повече пари се давали за наука.

  3. Фофу

    Помисли се за много важен, но не си. В конкретния случай въобще не ме е интересували какво пишеш. Ако имам нещо конкретно към някого го отбелязвам с дата и часа.

  4. ха

    Я, Фофу се е вързал като кифладжия на подигравката ми…

  5. Бо

    Легален билет за ада!

  6. Бо

    А тези които са го измислили те вече са чипирани духовно от дявола за ада!

  7. Nobody

    Хайде,стига с тези конспирации

  8. Фофу

    Пациент Sula 16/05/2021 08:59 нещо гласовете са ти дали грешни цифри. Питай пак.

  9. Sula

    Над петдесет милиона трябва да измрът от цялата планета за да стигнат водните ресурси за другите без да се размножаваме затова са вирусите чиповете ,и изкуствените бири и катаклизми предизвикани от т.н. масонско общество което и до ден днешен управлява света ЧЕЗ намесата си дори и финансовата борса е тяхна*

  10. Anonymous

    Това е конспирация.
    Не е възможно хора да се чипират.

  11. Anonymous

    И чипрането се оказа истина.

  12. Фофу

    Ще започнат чипирането с участници в тукашните дискусии. Такива малоумни отклонения са медицински феномен и ще си заслужават парите и усилията.

  13. ха

    Ама то това чипиране не го ли даже прилагат с ваксините? Значи не е нова разработка.

  14. Anonymous

    колебанията в температурата, породени от терапевтичното приложение на ултразвук

    Изслeдването е за ултразвука.

  15. Anonymous

    рамките на експеримента до 7 микрочипа бяха имплантирани в мишките наведнъж

    7 импланта с 1 бодване

  16. Margarita Jeliazkova

    Нали никой не си мисли, че това е създадено с цел да му измерят температурата, за което си има лесен начин!

  17. Anonymous

    ПАЦИЕНТ 17

  18. Anonymous

    Тука са яко фенове на следенето , имплантирането на чипове, подкрепа за ваксини и всякакви други изродски неща…

  19. Гъдьо Гъдев

    G-5 Това ще помогне

Коментар