ChatGPT „имплантиран” директно в човека

Марк, който страда от амиотрофична латерална склероза, може да общува по-лесно с помощта на имплантирана BCI система с ChatGPT функционалност (снимка: Synchron)

Чатботове, базирани на изкуствен интелект, достигнаха човешкия мозък. Компанията Synchron интегрира генеративен AI, базиран на алгоритмите на OpenAI, в своята платформа за интерфейс мозък-компютър.

Системите мозък-компютър (BCI) вече използват изкуствен интелект, който отговаря за съответствието на мозъчните сигнали с определени човешки намерения. В случая изкуственият интелект на OpenAI прави интерфейса още по-прост и удобен за потребителя.

AI може да генерира автоматизирани предложения за текстови съобщения, класифицирани по контекстуални данни, включително емоциите на потребителя. Разработчиците показаха как работи технологията с видео.

Synchron твърди, че с GPT, интегриран в нейната BCI система, може да помогне на хората със затруднения, в резултат на заболяване, да генерират текст или дори аудио със скоростта на нормален човешки разговор.

Чипът на Synchron с ChatGPT функционалност се имплантира в кръвоносен съд на повърхността на моторния кортекс през югуларната вена. Ендоваскуларната процедура е минимално инвазивна, подчертават от разработчика.

Ето така работи иновативната система мозък-компютър на Synchron
(илюстрация: Synchron)

Веднъж имплантиран, чипът открива и предава безжично двигателни намерения извън мозъка, предназначени да възстановят способността на тежко парализирани хора да управляват лични устройства с насочване и щракване, без да използват ръцете си.

„Като човек, който вероятно ще загуби способността си да общува с напредването на болестта ми, тази технология ми дава надежда, че в бъдеще все още ще имам начин лесно да се свързвам с близките си. Това ще промени играта”, каза пациент на име Марк, който страда от амиотрофична латерална склероза (ALS) и използва BCI платформата на Synchron.

„BCI запазва и разширява основно човешко право: свободата на изразяване. Приемаме нашата автономия за даденост, докато не изчезне. Това е ключов момент в сближаването на мощни технологии, които могат да възстановят живота”, коментира иновацията Том Оксли, главен изпълнителен директор и основател на Synchron.

Компанията твърди, че не споделя данни от мозъчната активност на пациентите, които използват BCI системата, с разработчика на изкуствен интелект OpenAI.

Коментар