HP: Създадохме заедно с AMD най-бързия AI PC в света

Алекс Чо, президент Персонални системи в HP, разкри новите AI компютри на компанията
(снимка: HP)

HP е готова да демонстрира своето господство в сегмента на компютрите с изкуствен интелект, или т.нар. AI PC, с нов лаптоп. Американската компания беше тиха от доста време, на фона на конкуренти като Asus и Acer, които вече демонстрираха AI PC-та.

Но изглежда, че HP е решила да наруши мълчанието и представи своя най-мощен лаптоп OmniBook Ultra AI на събитие „Imagine AI” в Ню Йорк миналия четвъртък. Корпорацията демонстрира огромен оптимизъм относно интегрирането на AI в потребителски продукти, твърдейки, че дава възможност за творчество на всеки.

Въпреки че не разкри пълните спецификации на лаптопа, HP го рекламира като „най-високопроизводителния компютър с изкуствен интелект”, който е задвижван от Ryzen AI 300 „Strix” APU на AMD с интегрирана графика Radeon 800M и мощен NPU, с до 21 часа живот на батерията.

OmniBook Ultra се позиционира от HP като най-производителният AI PC към момента
(снимка: HP)

Съпоставяйки SoC в HP OmniBook Ultra срещу конкуренти като чипа M4 на Apple, производителността на NPU е с 45% по-висока и почти удвоява резултата на M3, отбелязва WCCF Tech. HP твърди, че в партньорството с AMD е успяла да създаде компютър, който предлага най-бързата AI производителност в индустрията.

OmniBook Ultra се отличава със „съвместно проектиран” дизайн, поради което чипът Ryzen AI 300 осигурява AI производителност до 55 TOPS. Изглежда, че HP е успяла да изтръгне допълнителни NPU TOPS, като увеличава тактовата честота на AI енджина, докато работи с AMD. Официално, процесорите Ryzen AI 300 достигат 50 TOPS.

HP OmniBook Ultra ще бъде сертифициран по програмата Copilot+ PC на Microsoft. Той ще предлага до 21 часа живот на батерията и HP AI Companion за персонализирано изживяване.

OmniBook Ultra е задвижван от процесора Ryzen AI 300 „Strix” APU на AMD
(снимка: HP)

Лаптопът предлага 14-инчов IPS LCD панел с разделителна способност 2240×1400 пиксела и яркост до 300 нита. Интересното е, че OmniBook Ultra разполага и с Thunderbolt 4 свързаност, което го прави първият лаптоп в лагера на AMD с такъв интерфейс.

Компютърът е оборудван с AI камера с висока разделителна способност 9 MP и използва приложенията Poly Camera Pro и Windows Studio Effects. Вградена е и защита Wolf Security с чип, която позволява на ядрото на компютъра да се самовъзстановява от кибератаки, подпомагано от изкуствен интелект, като същевременно запазва поверителността на данните.

Що се отнася до цената, OmniBook Ultra ще се продава за $1449,99. Лаптопът се очаква на пазара в началото на август – онлайн на сайта на HP и в големите търговски вериги като BestBuy.

Коментар