След санкциите: Kaspersky Lab напуска САЩ

След 20 години работа в САЩ, компанията на Евгений Касперски напуска американския пазар
(снимка: Kaspersky Lab)

Руската компания за киберсигурност Kaspersky Lab ще започне постепенно да намалява дейността си в Съединените щати от 20 юли. Това решение следва американските санкции, които забраниха използването на софтуера на компанията в САЩ.

От 20 юли на Kaspersky Lab е забранено да сключва нови споразумения с американците. Тези мерки не се отнасят за работата на отделите на компанията с информационен или образователен характер.

„Компанията внимателно проучи и оцени последиците от правните изисквания на САЩ и взе тъжното и трудно решение да прекрати активните си операции в САЩ, тъй като в момента не вижда перспективи за правене на бизнес в тази страна”, гласи официалното изявление, на което се позовава ТАСС.

Kaspersky Lab припомня, че работи в Съединените щати от почти 20 години, „защитавайки цели организации и потребители от киберзаплахи”. Нейният бизнес остава стабилен, а основните му приоритети – непроменени след решението за намаляване на операциите в САЩ, подчертават от компанията.

„Като международен доставчик на киберсигурност, компанията ще продължи да инвестира в стратегически пазари и да защитава клиенти и партньори в дигиталния свят”, отбелязва Kaspersky Lab.

Последните санкции на САЩ срещу компанията засегнаха нейния мениджърски екип. Според Държавния департамент, санкциите са наложени, тъй като Kaspersky Lab „е под юрисдикцията, контрола или ръководството на руските власти”.

САЩ смятат, че руските власти „могат да се възползват от привилегирован достъп, за да получат чувствителни данни, включително лични информация или заобикаляне на мерките за киберсигурност, за които се твърди, че представляват неприемлив риск за националната сигурност на САЩ и безопасността на американските граждани”.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, от своя страна, обясни тези ограничения с конкуренция, като посочи, че това е „любимата техника на Вашингтон за нечестна борба”.

Още преди персоналните санкции Министерството на търговията на САЩ забрани използването на софтуера на Kaspersky Lab в Съединените щати. В допълнение към мерките, влизащи в сила от 20 юли, на компанията и всички нейни наследници или правоприемници ще бъде забранено да сключват сделки в сферата на ИКТ и услугите в САЩ от 29 септември.

Коментар