Имплант съхранява криптовалута под кожата

Чипът Apex Wallet не е от най-миниатюрните устройства, но е много тънък.
(снимка: Dangerous Things)

Криптовалутите вече могат да се съхраняват под кожата – това става с помощна на имплантируем крипто портфейл. Чипът може да се използва също за отключване на врати и плащания при покупки.

Американските компании Dangerous Things и VivoKey разработиха нов начин за съхранение на криптовалута. Apex Wallet се имплантира под кожата и позволява на потребителите сигурно да съхраняват и изпращат биткойни и други криптовалути, използвайки NFC и RFID технологии.

Основателят и главен изпълнителен директор на двете компании Амал Граафстра твърди, че имплантируемият чип Apex може да се използва не само за съхранение на криптовалута, но и за отключване на врати или плащане на покупки.

Чипът поддържа няколко портфейла за криптовалута от различни блокчейни, включително Satochip, Seedkeeper и Status IM key, съобщи тематичният уеб портал Decrypt.

Apex Wallet е хардуерно устройство с размер на капсула, което защитава данните, като ги съхранява под кожата на потребителя. Процедурата по имплантиране на чипа отнема само няколко секунди и се извършва с помощта на игла.

След инсталиране на чипа, потребителят може да управлява портфейла си с криптовалута чрез мобилно приложение, докато личните ключове и подписването на транзакции се извършват директно на чипа.

„Приложението ви за телефон служи като интерфейс, но не съдържа лични ключове. Частният ключ и процесът на подписване на транзакция в биткойн или друга криптовалутна мрежа се извършват на чипа”, обяснява Граафстра.

Вдъхновен от RFID чиповете, използвани върху домашни любимци, Граафастра лично си имплантира чип през 2005 г., просто за да отключва вратите си. „Първоначалната мотивация за получаване на импланта беше чист мързел”, казва той. „Исках да мога да влизам и излизам от конкретна врата без ключ или да нося нещо”.

Според него, основната пречка за широкото възприемане на тази технология досега е липсата на очевидни сценарии на използване за повечето хора. Граафастра обаче подчертава, че имплантираните чипове осигуряват високо ниво на сигурност и удобство, тъй като не могат да бъдат изгубени или забравени.

Dangerous Things и VivoKey, стартирани съответно през 2013 г. и 2017 г., специализират в технологиите за близка комуникация (NFC) и радиочестотна идентификация (RFID), адаптирани за инсталиране в човешкото тяло. Сред известните футуристи, които подкрепиха идеята на Граафстра, е предприемачът, подкастър и документалист Брайър Престидж, който документира процеса на имплантиране на чип Dangerous Things в тялото си.

„Реалността е, че имате много сигурен, ефективен хардуерен портфейл, който никога няма да загубите и никога няма да забравите, той е точно под кожата ви”, казва Граафстра. Той отбелязва също, че чипът може да бъде заменен или премахнат.

В момента Apex Wallet се предлага във форм фактор Flex, който на вид не е от най-миниатюрните устройства, но за сметка на това е много тънък. Имплантируемото устройство за съхранение струва 349 щатски долара.

Коментари по темата: „Имплант съхранява криптовалута под кожата”

добавете коментар...

  1. Иванчо Глупака

    Същият чип ще позволява да ви следят, контролират и да ви блокират банковите сметки, ако сте “неудобен”. Дори хляб няма да можете да си купите без съгласието на “големия брат”.

Коментар