Как да намерите квалифициран ИТ стажант

Любопитството и упоритостта на стажантите са най-важните качества за някои работодатели (снимка: CC0 Public Domain)

ИТ стажовете стават все по-популярни сред младите хора, които искат да навлязат на пазара на труда. Както студентите, така и завършилите възприемат стажовете като ефективен начин за придобиване на умения и подобряване на техните автобиографии.

Противно на всеобщото мнение, ИТ стажът също може да бъде доходоносен. Stripe, която предлага софтуерна платформа за стартиране и управление на интернет бизнес, оглавява годишния списък на Glassdoor с 25-те най-добре платени стажа. Съгласно наличните данни, стажантите в тази компания получават средна месечна заплата от $9064 на базата на 40-часова работна седмица.

Съществени качества

Най-добрите стажанти имат силна страст към технологиите, страхотни комуникационни умения и желание да учат, казва Брад Смит, CIO в доставчика на софтуер за човешки ресурси Paycom. „Те имат любопитни умове и обичат да прекрачват границите, за да изследват неизвестното”, споделя той.

Предишен опит в тяхната целева ИТ област е плюс, отбелязва Смит в интервю за Information Week. Трудните умения често могат да бъдат усвоени на работното място. „Искаме кандидати, които са готови да работят упорито с почтеност и положително отношение”, казва той.

Росарио Сауд, ръководител на практиката за таланти в Ericsson, винаги търси иноватори със солиден технически усет, но също така с безкомпромисна адаптивност и апетит за учене.

„В бързо развиващия се технологичен пейзаж ние ценим стажанти, които са подготвени да яхнат вълната на непрекъснатото усъвършенстване и които са достатъчно гъвкави, за да превключват на скорост между разнообразни проекти и екипи”, обяснява тя. „Тези качества ще позволят на един стажант в Ericsson да окаже истинско въздействие върху новаторски проекти от самото начало”.

Ейми Ферейра, мениджър за привличане на таланти в Liberty Mutual Insurance, дава приоритет на кандидати, които обичат да работят в областта на технологиите, могат да доставят работещ код и имат силни способности за решаване на проблеми. „Също така търсим непрекъснато обучаващи се, които възприемат мислене за растеж, креативни са и се адаптират”, отбелязва тя.

Ферейра вярва, че мисленето за растеж, адаптивността и креативността са критични фактори за един стажант, тъй като те показват устойчивост и фокус върху подобряването на нещата. „Нагласата за растеж показва, че сте отворени към нови неща и гледате на провалите като на възможност за учене, а не като на пречка”, казва тя.

Ключови въпроси

Росарио Сауд няма търпение да чуе технологичните приключения на кандидатите – когато трябва да овладеят нов инструмент за проект или как се справят с различни мнения, когато работят с колеги. „Искаме да чуем за ролите, които са възприели в екипите, и как виждат стажа, който влияе положително върху кариерата им”, казва той.

Сауд предлага да задавате въпроси на кандидатите по пет основни теми:

  • Можете ли да споделите опит, при който сте поели ръководството на проект или инициатива, дори и неофициално? Какво ви вдъхнови да поемете тази роля?
  • Разкажете ми за случай, когато е трябвало да мислите “извън кутията”, за да разрешите проблем. Какво беше предизвикателството и какъв беше резултатът?
  • Намерили ли сте някога по-добър начин да направите нещо, което не работи добре? Как идентифицирахте проблема и какво решение предложихте?
  • Опишете екипен проект, който наистина ви хареса. Каква беше вашата роля и с какво допринесохте за успеха на отбора?
  • Как помогнахте за създаването на работна среда, която изгражда доверие, насърчава принадлежност, откритост и уважение? Какви бяха резултатите?

Ферейра препоръчва да задавате въпроси, които са в съответствие с ценностите на компанията. Според нея, добра идея е да се включи комбинация от технически и поведенчески въпроси, за да се оценят техническите възможности, както и критичните умения – като комуникация и сътрудничество. „Нашата цел в крайна сметка е да разширим офертата за стаж до позиция на пълен работен ден”, споделя тя.

Специалистите по подбор на персонал във фирмата на Брад Смит обичат да питат кандидатите за нещата, които най-много ги вълнуват в технологиите. Това е прост въпрос, но установява базова линия за най-големите мотивиращи фактори на кандидата. Също така помага на специалистите по подбор на персонал да определят коя област от ИТ може да е най-подходяща за кандидата, обяснява той.

Предупредителни знаци

Ферейра търси кандидати, които нямат търпение да продължат учебния си път след края на формалното си образование. „Ако даден кандидат не демонстрира желание да си сътрудничи и да учи непрекъснато, той може да не е подходящ”, смята тя.

Смит, от своя страна, избягва да наема кандидати, които се фокусират изцяло върху техническите въпроси. Той вярва, че стажантите трябва да бъдат гъвкави, отворени за обратна връзка и готови да се променят, когато е необходимо.

„Стажанти, на които им липсват умения за сътрудничество или комуникация, не са подходящи за нашата програма и обикновено не стигат до оферта за работа на пълен работен ден”, казва Смит. „Търсим свежи таланти със свежи идеи, които могат да направят значима разлика за нашата компания”.

Любознателност

Любопитството и упоритостта са най-важните качества, които трябва да търсите в един ИТ стажант, казва Ола Чоунинг, партньор във фирмата за технологични изследвания и консултации ISG.

„Любопитството ще помогне на един стажант да реши собствените си проблеми, като предвижда следващата стъпка и оставайки заинтересован дори когато му се дават скучни задачи, както често се случва на стажантите”, отбелязва тя. „Упоритите са склонни да се учат от провала, да стоят с проблем, докато не бъде решен, и да се справят по-добре с неочакваното”.

Коментари по темата: „Как да намерите квалифициран ИТ стажант”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    С достатъчно франги!

Коментар