Германия се разделя с Huawei и ZTE в 5G мрежите

След няколко години германските 5G мрежи няма да съдържат китайско оборудване
(снимка: CC0 Public Domain)

Германия най-накрая реши да изостави напълно телекомуникационното оборудване на китайските компании Huawei и ZTE в 5G мрежите си – процесът на замяна ще приключи до 2029 година, съобщи Блумбърг.

Още при президента Тръмп американските власти започнаха да убеждават своите геополитически съюзници бързо да се откажат от използването на оборудване от китайските компании Huawei и ZTE в комуникационните 5G мрежи, но германските политици дълго време не успяха да вземат категорични решения.

Това беше направено едва наскоро и сега германските телекомуникационни оператори трябва да премахнат китайското оборудване от ключови сегменти на 5G мрежите до края на 2026 г.

Но процесът на отказ от китайската техника няма да спре дотук, отбелязва Блумбърг, позовавайки се на германски медии. До края на 2029 г. телеком операторите в страната ще трябва да премахнат цялото оборудване на Huawei и ZTE от всички сегменти на своята инфраструктура.

Първата фаза на това „прочистване” трябваше да се проведе преди края на 2025 г., но операторите успяха да докажат, че е по-разумно крайният срок да бъде изместен до 2026 г. Германските парламентарни партии и министрите в правителството на страната спориха дълго време по тази тема, а консенсус беше постигнат едва наскоро.

Телекомуникационните оператори, в сътрудничество с държавните регулатори, скоро ще завършат одит на националните комуникационни мрежи на Германия, резултатите от който ще определят обхвата и списъка за замяна на китайското оборудване с по-надеждно.

Най-големият оператор в страната, Deutsche Telekom, твърди, че дори преди края на 2026 г. е нереалистично да се премахне китайското оборудване от ключови сегменти на 5G мрежите.

Обединеното кралство въведе подобна забрана още през 2020 г., но в наземните комуникационни мрежи на страната използването на оборудване на Huawei все още е разрешено, тъй като не е толкова лесно да се замени за кратко време.

Коментар