Събуждат пациенти от кома чрез ултразвук

Екипът на проф. Мартин Монти постига впечатляващи резултати в лечението с ултразвук
(снимка: Ivy Reynold / UCLA)

Преди пет години чухме как екип от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) е използвал ултразвук, за да „събуди” пациент от кома. По това време учените се чудеха дали подобни резултати биха могли да се повторят или успехът е само еднократен. Сега те са го направили още два пъти.

В случая от 2016 г. екип, ръководен от проф. Мартин Монти, използва устройство с размер на чинийка за кафе, за да достави стимулиращи импулси с фокусиран ултразвук с ниска интензивност към таламуса на 25-годишен пациент с кома. Таламусът действа като централен мозъчен център за обработка и обикновено е отслабен при пациентите с кома.

След въздействието на ултразвука пациентът се подобри драстично. Докато преди това показвал само минимални признаци на съзнание, след прилагането на ултразвук се оказал напълно буден, способен да разбира въпроси и способен да отговори, като клати глава или кима.

По това време обаче изследователите се чудеха дали това не е просто случайност, чист късмет – може би лечението просто е съвпаднало с излизането от кома на пациента? Сега обаче Монти и колегите му обявиха, че наскоро са повторили успеха си още два пъти.

Единият случай касае 56-годишен мъж, който е бил в състояние на минимално съзнание повече от 14 месеца след инсулт. След първото ултразвуково лечение се оказал способен да пусне или хване топка, когато му бъде казано да го направи, и да погледне към някоя от двете снимки на роднини, когато имената им бъдат споменати.

Тези способности се потвърдили като постоянни, а не само моментни. След второто прилагане на ултразвук пациентът вече бил в състояние да вдигне бутилка до устата си, да използва писалка и хартия и да общува устно.

Вторият случай включва 50-годишна жена, която е била в още по-малко съзнателно състояние, след като преживяла сърдечен удар две години и половина по-рано. След първото лечение тя успяла да разпознае предмети като гребен и молив – нещо, което не е била в състояние да направи от влизането в кома.

И в двата случая лечението се състои в поставяне на ултразвуковото устройство отстрани на главата на пациента, след което се активира 10 пъти за по 30 секунди в рамките на 10-минутен период. И двамата пациенти са претърпели две такива сесии с интервал от седмица.

Учените заявяват, че лечението е безопасно и не води до нежелани странични ефекти, тъй като относително малкото количество енергия, излъчвано от устройството, е по-малко от това, използвано при традиционното доплерово ултразвуково сканиране.

Трябва да се отбележи, че лечението не е оказало ефект върху трети пациент, 58-годишен мъж, който е бил в кома в продължение на пет години и половина, след като е претърпял автомобилна катастрофа. Въпреки това учените са доволни от двата успеха, които са постигнали.

„Забележителното е, че и двамата показаха значим отговор само за няколко дни след интервенцията”, казва Монти. „На това се надявахме. Хубаво е да го видим с очите си. Това е… изключително обещаващ резултат”.

Сега се планират допълнителни проучвания. Уви, учените заявяват, че преносима търговска версия на устройството – която може да се използва рутинно в болници или дори в домовете на пациенти – надали ще бъде достъпна поне още няколко години.

Коментари по темата: „Събуждат пациенти от кома чрез ултразвук”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Връщат душите обратно в тялото чрез звук.

  2. Симо

    А мъртвите кога 🙂 знам само един доказан метод, с гръмоотвод над “мъртвеца” изпитано от Франкенщайн, и чакаме хубаво време да удари мълния да го/я съживи, така се става безсмъртен

Коментар