Lenovo е продала най-много компютри и таблети през 2020

Lenovo се наложи като най-големият производител на компютри и таблети в света
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на персонални компютри, включително таблети, се разрасна по целия свят през 2020 г. Китайската компания Lenovo е начело по продажби, следвана отблизо от Apple, която е номер едно при таблетите, според доклад на Canalys.

В периода октомври-декември пазарът на компютри регистрира трето поред тримесечие на възход и забележим годишен ръст. Продажбите през четвъртото тримесечие достигнаха 143,7 милиона бройки, което е ръст от 35 процента на годишна база, сочат данните на Canalys.

Междувременно, общите доставки на компютри за 2020 г. се увеличиха със 17 процента, достигайки 458,2 милиона бройки. Това е най-големият обем от 2015 г. насам. В последните няколко години пазарът на компютри (вкл. таблети) намаляваше, но пандемията от коронавирус доведе до възстановяването му.

От променената пазарна ситуация се възползва китайският производител Lenovo, който достави 28,8 милиона устройства през четвъртото тримесечие и 87 милиона през годината като цяло, постигайки ръстове съответно от 41% и 19%.

Apple следва изкъсо Lenovo с доставки в размер на 26,4 милиона устройства през последното тримесечие и 81,3 млн. през годината като цяло. Купертино постига ръстове съответно от 42% за тримесечието и 23% за годината.

В сегмента на таблетите, Apple доминира както през последното тримесечие, така и през цялата година с доставки съответно в размер на 19,2 милиона и 58,5 милиона броя. Следват Samsung, Huawei и Lenovo. Южнокорейският гигант е доставил съответно 9,9 милиона и 31 милиона таблета.

Забележително е, че расте и пазарът на хромбуци през миналата година, поради прехода към онлайн образование и дистанционна работа.

Коментари по темата: „Lenovo е продала най-много компютри и таблети през 2020”

добавете коментар...

  1. Иво

    Трудно.Там американското участие е голямо.IBM

  2. Хшзшхзшъзпъд

    СТРУВА МИ СЕ ЧЕ. LENOVO. ЩЕ БЪДЕ ДОБАВЕН КЪМ ЧЕРНИЯ СПИСЪК НА. КРАВАРИТЕ. МНОГО СКОРО….

Коментар