Apple има близо три пъти повече кеш от БВП на България

Традиционно, Apple е сред най-големите притежатели на пари в брой сред фирмите в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple разполага в момента със 195,57 млрд. долара в брой, според финансовия отчет на компанията за първото тримесечие на фискалната 2021 г., публикуван вчера. Това е с 2% повече (3,7 млрд. долара) спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г., но с 5,5% по-малко спрямо същото тримесечие на предходната година.

За сравнение, брутният вътрешен продукт на България през цялата 2019 година е 118,669 млрд. лв., по данни на НСИ. Това означава, че Apple разполага с близо три пъти повече кеш (около 316,250 млрд. лв. при сегашния курс на долара спрямо лева).

Apple традиционно е един от най-големите притежатели на пари в брой сред американските компании. За сравнение, Microsoft разполага със 136,5 милиарда долара в брой през последното си отчетено тримесечие, а Google и Amazon имат съответно 132,59 млрд. долара и 68,4 млрд. долара.

Отчетът на Apple от сряда бележи първия пълен сезон, откакто компанията пусна новата си гама смартфони iPhone 12 и пакети от абонаментни услуги. Анализаторите от Morgan Stanley прогнозираха миналата седмица, че Купертино „вероятно ще отчете рекордни тримесечни приходи и печалби”.

Продажбите са скочили с 21% до 111,4 млрд. долара за тримесечието, приключило на 26 декември. Анализатори, анкетирани от Блумбърг, очакваха средно приходи от 103,1 милиарда долара. Печалбата е 1,68 долара на акция, което също е на върха на прогнозите на Уолстрийт.

Компанията бележи значителен ръст във всички основни региони, включително Китай, където тримесечните ѝ приходи се увеличават от 13,6 млрд. долара преди година до 21,3 млрд. долара. Акциите на Apple поскъпнаха с повече от 20% през последните три месеца, като търговията на борсата в Ню Йорк затвори в сряда на ниво от 142,06 долара за брой.

Коментари по темата: „Apple има близо три пъти повече кеш от БВП на България”

добавете коментар...

  1. Бай Х.

    А трябваше да е обратното. Егати мизерията, корупция и простотия.

Коментар