iPhone 12 – Apple влезе на 5G пазара

Флагманът в новата линия 5G смартфони на Apple – iPhone 12 Pro
(снимка: Apple)

Айфоните на Apple станаха по-бързи. Тази вечер компанията от Купертино обяви новите си модели с поддръжка на мрежи от пето поколение iPhone 12. Линията включва четири 5G устройства – iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max.

Премиум устройствата iPhone 12 Pro и 12 Pro Max се отличават с ленти от неръждаема стомана и се предлагат в четири цвята: сребърен, графит, златен и син. Pro моделът има 6,1-инчов дисплей, докато Pro Max разполага с 6,7-инчов екран.

iPhone 12 Pro получава нов телефото обектив с оптично увеличение 2.5X, а Pro Max има 5X оптично увеличение, което е голям скок от 2X при по-старите поколения айфон. И двама модела предлагат нови настройки на камерата.

Цялата гама iPhone 12 е изпълнена в нов дизайн, напомнящ таблетите iPad Pro. По-плоските страни придават на iPhone ново усещане за първи път от три години.

снимка: Apple

Всички модели се предлагат с нова, свръхсилна версия на Corning Gorilla Glass, наречена „керамичен щит”. Той е „по-здрав от всяко стъкло за смартфон” и „прави iPhone по-издръжлив от всякога”, с четири пъти по-добра устойчивост при падане, т.е. четири пъти по-малко вероятно е да се спука, ако го изпуснете, казват от Apple.

Новите смартфони използват подобрен чип A14 Bionic, същия, който е наличен в последния модел iPad Air.

iPhone 12 разполага с алуминиева рамка с нови антени навсякъде около устройството, за да се свързва към 5G мрежите. Той ще се предлага в черно, бяло, зелено, синьо и червено. Моделът има 6,1-инчов Super Retina XDR OLED дисплей с по-малки рамки от предшествениците си. Освен това iPhone 12 е с 11% по-тънък, с 15% по-малък и с 16% по-лек от по-стария iPhone 11.

снимка: Apple

Цените на iPhone 12 Pro започват от $999, докато 12 Pro Max ще се продава на дребно за $1099. Apple запазва цените на своя премиум телефон същите като моделите от миналата година, въпреки наличието на 5G свързаност и други подобрения.

Новият iPhone 12 ще се продава на дребно за $799, което е със $100 повече от модела от миналата година. Apple представи също iPhone 12 Mini, който има 5,4-инчов дисплей и струва $699.

Предварителните поръчки за iPhone 12 и 12 Pro започват в петък, с наличност на 23 октомври. iPhone 12 Mini и 12 Pro Max пристигат няколко седмици по-късно, като предварителните поръчки започват на 6 ноември, а устройствата се очакват в магазините на 13 ноември.

снимка: Apple

Добавянето на 5G свързаност се случва за първи път в линията устройства на Apple. Най-забележимото подобрение е по-бързата скорост на изтегляне. 5G може да работи между 10 и 100 пъти по-бързо от типичната 4G клетъчна връзка, което прави изтеглянията и поточното предаване на видео много по-бързи. Освен това 5G е по-отзивчива от 4G, така че игрите, поточното видео и други задачи ще текат много по-гладко.

Като цяло 5G се очаква да промени начина ни на живот, но технологията все още е в началото си и повечето потребители не я използват. От вторник и трите големи американски телекоми вече имат национални 5G мрежи, въпреки че са изградени върху по-бавната версия на 5G.

Изпълнителният директор на Verizon Ханс Вестберг се появи на сцената на виртуалното събитие на Apple, за да обяви, че най-големият безжичен оператор в САЩ вече има 5G мрежа с ниска честотна лента, която предлага драстично по-голямо покритие – при по-ниски скорости – от предишната супербърза mmWave 5G.

снимка: Apple

iPhone безпроблемно превключва между 4G и 5G, за да спести енергия от батерията. Когато е необходима 5G връзка – например, за стрийминг на видео с висока резолюция – смартфонът автоматично ще се включи в тази мрежа. В противен случай устройството ще се свърже по 4G.

5G процесорите, които все още са нови и жадни за енергия, причиняват прегряване на ранните устройства. С превключване между 4G и 5G, Apple се стреми да предотврати тези проблеми.

Коментари по темата: „iPhone 12 – Apple влезе на 5G пазара”

добавете коментар...

  1. yorval=BMG!!

    А пък РЕАЛната им цена е доста отрезвяваща за всички тук присъстващи, които желаят да се правят на много модерни сноби – между 900 и 1260 ЕВРО$ за някой от така предложените на вниманието ви модели, което преведено на нормален роден език ще рече, горе-долу половин 10-годишен автомобил в относително добро състояние на машината…

Коментар