В Китай уволняват за iPhone, заръката е да се купува Huawei

Търсенето на смартфони Huawei в Китай скочи рязко след санкциите от САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайските компании активно подкрепят Huawei. Новите санкции на САЩ срещу производителя на смартфони предизвикаха редица ответни действия от страна на китайския бизнес.

Така например, компанията Jiangsu Capital Wine & Spirits Co. публикува списък с нови правила за своите служители, за които съобщава китайският източник My Drives. Списъкът с правила е кратък и много ясен:

  • Всички служители трябва да спрат да използват iPhone;
  • Всеки служител, който купи iPhone, ще бъде уволнен;
  • Купувачите на телефони Huawei получават 15% компенсация от компанията.

Правилата също така гласят, че собствениците на смартфони iPhone трябва да ги заменят с телефон на китайска компания в рамките на 30 дни. В противен случай тези служители ще бъдат уволнени.

Това не е първата китайска компания, която принуждава служителите да преминат към смартфони местно производство. В някои случаи компаниите изискват закупуване единствено на смартфони Huawei.

Същевременно, източници от магазини за търговия на дребно в Китай потвърждават, че на пазара се наблюдава експлозивен ръст в търсенето на смартфони Huawei. Това е резултат от новите санкции на САЩ, които влязоха в сила на 15 септември. Сега Huawei не може да поръчва компоненти, които са произведени с американски технологии и оборудване.

Повишават се цените не само на употребяваните Huawei модели, но и на новите смартфони на компанията. Цените за избрани модели вече са скочили с 40%, в сравнение с януари тази година.

Така например, цената и на без това скъпия Huawei Mate 30 RS Porsche Design се е покачила с $444. Средно, цените на смартфоните Huawei са се увеличили с $60-74. Много устройства на едро се разпродават за минути. Магазините за електроника постоянно коригират цените, които се покачват почти всеки час.

Мнозина потребители в Китай решават да си купят Huawei смартфон сега, преди устройствата да поскъпнат още повече и да изчезнат от магазините. Всички разбират, че натрупаните компоненти ще стигнат на Huawei за ограничен период от време. В близко бъдеще пускането на смартфони с бранда на компанията може да бъде прекратено.

Анализатори твърдят, че Huawei има запаси от компоненти до средата на следващата година. Спекулира се, че Huawei ще съкрати моделите си смартфони и също така ще въведе ограничения за броя на произведените устройства.

Коментари по темата: „В Китай уволняват за iPhone, заръката е да се купува Huawei”

добавете коментар...

  1. Дреме ми *** за краварите

    Тръмп ********** Не може да ги спре. Икономиката на Китай е по силна от всяка друга страна. Както си го направят американците, такова ще си го търпят. Щом са решили да си изгубят най-големия пазар, така да бъде. Всеки един малоумник закупил си айфон сам трябва да се извини на човечеството, заради обратният ход на еволюцията който е причинил.

  2. Anonymous

    Идиота б.варчев се чуди как новото му телефонче xiaomi може да е по бързо от лаптопа му за 5000лв.

  3. Николай

    Аз като работодател не бих искал в екипа ми да има малоумни служители.

    Ако разбера, че някой си е купил айфон, това ще е доказателство, че той е със силно ограничена мозъчна дейност.
    Разбира се, бих прекратил договора му по възможност да му навредя възможно по-малко, защото лош човек и идиот са различни неща.

    Що се отнася до китайците, не е трябвало да чакат да стане този конфликт, че да уволняват идиотите. За хората, които си купуват айфони има много работа, която не изисква IQ повече от 50.

  4. Пешо туриста

    Браво Китай, бий яко по алчните кравари. Айфон е боклук.

  5. Пешо туриста

    Китайците с калните номера а краварите с лайняните номера.

  6. Все тая

    Краварите да правят като вятъра. На чело с малоумния с бялата перука.

  7. Маркиз Димитров

    За инфо на всички: Не съм ходил никога в Китай,нито в САЩ. Така че ме боли хуя и за дветестрани и наций. Ползвал съм Айфон,но сега съм с Хуавей Мате 20про. Не може и дума да става за сравнение. Китайската бракма бачка первектно и никога не се излага. Айфона е по-слаб по всички параметри.

  8. Кино

    Само така. Имат парите да купят, и разработят всичко.

  9. Някой

    Комунистите са примитивни същества. Царе са на калните номера.

  10. ха

    bezmisleno, това по-скоро е във вреда на Huawei, защото последните нямат време да се адаптират към преминаването на не американски технологии. Така ще се получи със сигурност голяма дупка в предлагането на техните смартфони и така хората ще преминат към други доставчици. Така, че това по-скоро е вредно, а не безсмислено… Иначе в краткосрочен план Huawei ще забогатее наистина много, защото цените се вдигат поради засиленото търсене, но с тези пари няма да има какво да направят по отношение на бизнеса си със смартфони.

  11. Джон рамбо

    И ся ко голям прас

  12. коментар

    Не е хубаво това което Тръмп прави, противоречи на пазарната икономика като идея за развитие на обществата. С тези измислени санкции превръща света в джунгла. Ако има справедливост Китай трябва за спечели търговската война

  13. bezmisleno

    тova nqma da pomogne na huawei – taka ili inache telefonite im ste svyrshat skoro, ne vijdam smisyl ot podobni merki

  14. Димитър Терзов

    Май някои е на хранилка в китайското посолство :). Нищо чудно, те купуват медии като Ню Йорк Таимс, та… Къде казва, че ги въвежда от патриотични чувства?

  15. Huawei

    Много правилно, респект!

  16. Anonymous

    Като с замислиш нали и Тръмп въвежда санкциите от патриотични чувства – America first…

  17. Димитър Терзов

    Много ми хареса как изкривявате репресиите в положителна светлина: “Местният бизнес реагира патриотично на американските санкции”. Продължавайте в същия дух.

Коментар