Новият Raspberry Pi Pico струва само 4 долара

Едноплатковият компютър Raspberry Pi Pico има размери 21×55 мм
(снимка: Raspberry Pi / YouTube)

Бяхме свикнали с малките размери и ниските цени на микрокомпютрите Raspberry Pi. Но един нов продукт от тази фамилия надминава и най-смелите очаквания за размери и цена…

Новият Raspberry Pi Pico, представен като първия продукт на разработчика от клас микроконтролер,  е колкото човешки пръст и струва само 4 долара! Спокойно можем да кажем, че това е компютър на цената на едно кафе (зависи все пак къде го пиете).

Невероятната цена на Pi Pico се обяснява със скромната конфигурация. Моделът стъпва на чип RP2040 (собствена разработка на Raspberry Pi) с две ядра Cortex-M0+ на тактова честота 133 MHz, допълнен от 264 KB оперативна памет и 2 MB флаш памет. Поддържа също до 16MB външна флаш памет по шина QSPI.

Миниатюрната платка разполага с порт Micro USB, който се използва за подаване на захранване и за управление. В нея няма никакви безжични адаптери, но е предвиден набор от 30 контакта GPIO, четири от които могат да се използват като аналогови входове. Налични са още два UART, два SPI и два контролера I2C.

Raspberry Pi обръща особено внимание на процесора, който има размери 7×7 мм, докато платката е 21×55 мм. Тъй като в ядрата Cortex-M0+ липсва модул за изчисления с плаваща запетая, разработчикът използва оптимизирани функции от популярните библиотеки Qfplib.

Pi Pico се позиционира като самостоятелна платка за разработка на вградени решения или просто спътник за компютрите Raspberry Pi, както и като платка за ентусиасти, които правят първите си стъпки в микроконтролерите.

Коментари по темата: „Новият Raspberry Pi Pico струва само 4 долара”

добавете коментар...

  1. ха

    Че не е single board computer, не е. Но не е и микроконтролер. Последният е вид интегрална схема, а не цяла платка. Тук в случая дори нямаме такава схема на платката, а си е вид доста окастрен централен процесор.

  2. Вес

    Незнам за какво говорите, но това не е single board computer, това е микроконтролер, от сорта на Arduino и ESP32 и др. Няма операционна система (Rasbian, Debian, Android).

  3. Българин

    По-добре едно NodeMCU…като му гледам параметрите на това pico.

  4. Андинен

    Има по-добри Odroid на Hardkernel с Armbian OS.

  5. Saevar

    аз съм фен на малинките, имам 3 у дома, едната е впн и имейл сървър, другата е за owncloud и третата медия сървър за телевизора, работят безотказно, трябва да видя тази Pico за кво бих я ползвал и ще си взема и такава…

  6. Българин

    Не са лоши, но предпочитам Orange Pi серията.

  7. Тофу

    Предишното Пико ли беше, Зеро ли…, което уж беше примерно 10 долара, от официални представители за Бг е примерно 40 лева или там някъде. Имам един интересен спомен от преди години, че си взех втория модел, от пряка на “Витошка”, за примерно 70-90 лева, там някъде… Видях, че не е за мен и още на втория ден му пуснах обява в OLX. Експеримент, сложих му цена с 20 лева над тази, за която го купих. Още на втория ден ми се обади човек, който се разходи до мен, за да го вземе за тази цена, с 20 лева повече от цената, за която го бях взел от малко по-далеч, от магазина. Ехо… Още няколко предложения получих, налична ли е стоката, счупиха ми телефона да ми звънят. Българина очевидно е пълен идиот, когато се опитва да пазарува онлайн.

  8. Фофу

    Новият Raspberry Pi Pico … е колкото човешки ръст …

    ??!! Пръст може би …

Коментар