Walmart създава роботизирани магазини

Роботи ще позволят на Walmart да обслужва по-бързо клиентите и да конкурира Amazon
(снимка: Walmart / YouTube)

През 2019 година Walmart стартира пилотен проект за автоматизиран търговски център в Сейлъм, Масачузетс, който използва роботи Alphabot за извличане на продукти от рафтовете. Сега гигантът в търговията на дребно превръща повече от своите обекти в автоматизирани центрове за изпълнение, като преобразува част от магазините в складове или добавя нови секции.

Автоматизираните центрове за изпълнение на Walmart са заредени с често купувани стоки, включително пресни и замразени хранителни продукти и електроника. Тези центрове са предназначени да направят доставката на поръчките много по-бърза, а Alphabot роботите са ключов елемент при реализиране на концепцията, отбелязва Engadget.

Колесният робот може бързо да отиде навсякъде в склада, за да изтегли продукти от рафтовете и след това да ги занесе на работно място за пакетиране. Така работниците-хора се освобождават, за да подбират и доставят продукти, които не са подходящи за възлагане на роботите, като месо, зеленчуци и плодове.

На своя уебсайт компанията пояснява, че процесът може да отнеме само няколко минути от момента на подаване на поръчката до момента, в който клиентът или шофьорът за доставка ще получи продуктите. По-бързото изпълнение на поръчките означава, че Walmart ще може да обслужва повече клиенти и така ще се противопостави по-успешно на конкуренцията от Amazon.

Съвместно с партньори, Walmart тества нови технологии за центровете си за изпълнение. В някои магазини, например, търговската верига ще предложи опция за автоматично вземане, която позволява на купувачите да стигнат до определена зона, да сканират код и да вземат поръчката си.

Walmart не разкрива колко магазина ще преобразува в центрове за изпълнение и колко робота ще внедри. Представител на компанията казва, че Walmart планира да преобразува „десетки локации и много други, които предстоят”. Според CNBC, вече са създадени компактни центрове за изпълнение в района на Далас, както и в Бентънвил, Арканзас.

Коментар