Walmart се отказва от роботите в полза на хората

Ръстът в онлайн поръчките към Walmart подтикна компанията да замени роботите с хора
(снимка: Walmart)

В някои магазини на Walmart роботи обикалят етажите и помагат да се провери заредени ли са рафтовете. Но търговецът на дребно реши да прекрати договора си с компанията за роботи, след като установи, че хората могат да вършат почти същата работа.

Според публикация на CNBC, наскоро Walmart е прекъснал отношенията си с компанията Bossa Nova Robotics. Говорител на веригата от магазини казва пред Уол Стрийт Джърнъл, че е имало около 500 робота в над 4700 магазина на Walmart при изтичане на договора.

Walmart отбеляза значителен ръст по време на пандемията от коронавирус, тъй като американците се втурнаха да купуват тоалетна хартия, консерви, пъзели и други продукти. Онлайн продажбите на компанията почти се удвоиха през второто тримесечие. Това създаде ново предизвикателство за търговеца – трябваше бързо да презарежда рафтовете и да се подсигури с подходящия инвентар.

В неотдавнашно интервю за CNBC изпълнителният директор на Walmart Дъг Макмилън заяви, че спорадичните изчерпвания на запасите продължават да бъдат проблем. Той каза, че ако успее да промени нещо в бизнеса на Walmart, това би било да има още по-високо ниво на складови наличности.

Сега Walmart е измислил прости и рентабилни начини за управление на продуктите на рафтовете си с помощта на своите работници, вместо да използва роботи. Освен това главният изпълнителен директор на компанията в САЩ Джон Фърнър се притеснява от реакциите на купувачите към роботите.

Walmart обаче продължава напред с други технологични експерименти. Миналата седмица търговецът заяви, че ще превърне четири магазина в лаборатории за електронна търговия, които тестват цифрови инструменти и различни стратегии за ускорено възстановяване на рафтовете и изпълнение на онлайн поръчките.

Коментар