Walmart започна доставки с дронове

Дронове Flytrex вече обслужват клиенти на Walmart в Северна Каролина, САЩ
(снимка: Walmart)

Големият американски търговец на дребно Walmart започна тестове на услуга за доставки с безпилотни летателни апарати в Северна Каролина, САЩ. Очаква се услугата значително да намали времето за доставки на поръчаните стоки.

Пилотният проект стартира във Файетвил, Северна Каролина, с използване на дронове от израелския стартъп Flytrex. Те доставят избрани хранителни продукти и стоки за бита на клиенти от близките магазини на Walmart.

„Дроновете, които се управляват от облака с интелигентен и опростен панел, ще ни помогнат да придобием ценна информация за клиентското изживяване и ефективността на служителите – от взимането и опаковането [на стоката] до пускането на дрона и доставката”, казва старши вицепрезидентът на Walmart Том Уорд, цитиран от PC Mag.

Flytrex, от своя страна, заяви, че нейните безпилотни летателни апарати могат да достигнат скорост до 51,5 км/м и да летят на височина до 70 м. Те могат да транспортират товари с тегло до 3 кг в радиус до 5,6 км от магазина.

Пилотният проект на Walmart стартира след като конкурентът Amazon получи одобрение от американските регулаторни органи за използване на флот от безпилотни апарати за доставка на стоки.

Wing, дъщерно дружество на Google, получи същото одобрение и вече тества дронове за доставки в Кристиансбург, Вирджиния. Както Amazon, така и Wing все още усъвършенстват технологията, преди да започнат по-широкото ѝ използване.

„Знаем, че ще мине известно време, преди да видим милиони пратки, доставени от дронове”, казва Том Уорд. „Все още звучи малко като научна фантастика, но ние сме на етап, в който научаваме все повече и повече за наличните технологии и как можем да ги използваме, за да улесним живота на нашите клиенти”.

Коментар