SSD-та с PCI Express 5.0 излизат през 2022

Полупроводникови дискове с интерфейс PCI Express 5.0 се чакат на пазара през 2022 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Новите мобилни процесори Tiger Lake на Intel вече предлагат поддръжка на PCI Express 4.0, а пазарните наблюдатели очакват десетократен ръст на съвместими с новия интерфейс SSD контролери през следващата година. Нещо повече, през 2022 г. SSD устройствата ще предложат и интерфейс PCI Express 5.0.

По данни на тайванския производител Phison Electronics, доставките на контролери на компанията за SSD-та с интерфейс PCI Express 4.0 все още не надвишават 3 милиона броя годишно, но през 2021 г. обемът им ще достигне десетки милиони бройки, твърди публикация на DigiTimes.

Докато сегашното поколение SSD контролери се изготвя по 28-нанометрова технология, то през 2021 г. производителите ще преминат към 12-нм процес за PCIe Gen4. Контролерите с поддръжка на PCI Express 5.0, очаквани на пазара през 2022 г., ще се произвеждат по 7-нм технология.

Phison ще представи през октомври т.г. нова серия контролери за геймърски стордиж устройства от висок клас и преносими компютри. Компанията възнамерява да обърне внимание и на други пазарни сегменти, вкл. сървърни и индустриални решения. Игралните конзоли, очаквани тази есен, ще позволят на Phison да увеличи обема на производството и продажбите на SSD контролери.

Коментари по темата: „SSD-та с PCI Express 5.0 излизат през 2022”

добавете коментар...

  1. къф тос сайт ?

    данни за спецификации нещо ау ?

Коментар