Потресаващ спад в акциите на тех-гигантите

Пазарната капитализация на водещите технологични фирми в САЩ се срина тази седмица
(снимка: CC0 Public Domain)

Шестте най-големи американски технологични компании загубиха общо над 1 трилион долара пазарна капитализация само в последните три дни, на фона на падащите цени на акциите им, съобщи CNBC.

Apple, чиято капитализация достигна 2 трилиона долара в средата на август, се срина с 325 милиарда долара. Microsoft загуби 219 млрд. долара, Amazon поевтиня със 191 млрд. долара, а Facebook и Alphabet загубиха съответно 135 млрд. и 89 млрд. долара.

Във вторник, 8 септември, Tesla преживя най-големия спад на акциите си. Ценните книжа на компанията поевтиняха с 21%, което доведе до загуба на пазарна капитализация от около 80 милиарда долара. Това е повече от общата капитализация на гигантите на американската автомобилна индустрия General Motors и Ford Motor, отбелязва Ройтерс.

Котировките на Tesla паднаха рязко, след като акциите на компанията неочаквано не бяха включени в S&P 500. Според CNBC, Tesla е загубила 109 млрд. долара през последните три дни.

Но, разбира се, спадът в капитализацията на Apple е най-впечатляващ. Коментирайки случващото се на фондовия пазар в предаването „Бързи пари” на CNBC, анализаторът Джаред Уайсфелд изчисли, че загубените от „ябълката” 325 милиарда долара за три дни са еквивалентни на 1,5 пъти стойността на Salesforce.com и прогнозираните приходи на Apple в следващата година.

Въпреки огромните загуби обаче, наблюдателите на пазара настояват да не забравяме, че спадът настъпи след период на значително увеличение на капитализацията на технологичните гиганти.

В началото на 2020 г. пазарната стойност на шестте най-големи технологични компании в САЩ беше около 5 трилиона долара. В сряда, 2 септември, индикаторът достигна максимум от 8,2 трилиона долара, но сред корекция седмица по-късно падна до 7,1 трилиона долара. Разбира се, това е значителен спад само за няколко дни.

Независимо от пропадането, сумарната пазарна капитализация на Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet и Tesla все още е с 2,1 трилиона долара повече, отколкото в началото на годината. И това е факт въпреки негативните ефекти от пандемията COVID-19 и рекордното съкращаване на работни места в Съединените щати.

„Определено мога да кажа, че не почувствах никаква паника сред клиентите и инвеститорите, с които разговарях през последните няколко дни. Но, разбира се, капитализацията на технологичните гиганти спадна значително. Днешните събития със сигурност бяха драматични, както се вижда от спада на пазарната капитализация на Apple под 2 трилиона долара”, коментира Джаред Уайсфелд.

Коментари по темата: „Потресаващ спад в акциите на тех-гигантите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Балончето може както бъде надувано, така и да бъде спускано.

  2. Anonymous

    За Бога, братя, не продавайте!

  3. Anonymous

    -30% корона
    +60% фед помпа
    -15% спряна фед помпа
    +% фед помпа за изборите

  4. Йордан

    Ужас 🙁 Купувайте, братя, не оставяйте американската икономика да умре 🙁

Коментар