Беларус поема всяка пета кибератака в Европа

Нестабилната политически Беларус стана притегателна дестинация за киберпрестъпниците
(снимка: CC0 Public Domain)

С повишаване на политическото напрежение в Беларус нарастват и киберзаплахите. По данни на Atlas VPN, Беларус се е сблъскала с над 2,1 млн. кибератаки през последните 31 дни, или с 68 567 атаки средно на ден.

Кибератаките, насочени към Беларус, съставляват 19,02% от всички киберзаплахи срещу Европа, което поставя страната на първо място по този показател на континента, сочи анализът на Atlas VPN.

Като цяло за Европа, налице е спад от 25,7% в броя на кибератаките всяка събота през разглеждания период. Броят на атаките започва да нараства отново на следващия ден, в неделя, или само в понеделник.

Следователно, с малки изключения, очевидно е, че киберпрестъпниците са по-активни през делничните дни, а не през уикенда, като почиват в края на седмицата, точно както останалите хора.

„Беларус е изправена в момента пред една от най-големите политически кризи от десетилетия. Ето защо нарастването на кибератаките в страната не е изненадващо. Както при всяка криза, киберпрестъпниците се опитват да се възползват от ситуацията”, коментира Рейчъл Уелш, главен оперативен директор на Atlas VPN.

Актуалните данни за киберзаплахите сочат, че Беларус поема 19,02% от всички атаки, насочени към европейците – най-много от всички държави на Стария континент за последните 31 дни.

Беларус е следван непосредствено от Молдова, която се сблъсква с 16,97% от кибератаките, насочени към европейските страни. По-нататък в списъка е Русия, на която се падат 16,96% от кибератаките, насочени към Европа.

16,33% от киберзаплахите, регистрирани от европейските страни, са били насочени към Украйна. И накрая, Албания допълва списъка на петте европейски държави с най-много кибератаки през последните 31 дни. Общо 11,79% от атаките, насочени към Европа, са посрещнати от албанците.

Най-голямата заплаха във всички водещи по кибератаки държави в Европа е „DangerousObject.Multi.Generic”. В Беларус тя заема 19,83% от всички киберзаплахи, заключава докладът.

Коментар