Как САЩ сами унищожиха телеком гигантите си

За разлика от САЩ, други държави възприемаха телеком индустрията като стратегическа
(снимка: CC0 Public Domain)

В ерата на петото поколение мрежи американското правителство забрани използването на оборудване от китайския производител Huawei, определяйки го като „системен риск за сигурността”. Появиха се предложения правителството на САЩ да купи дялове в европейските производители Ericsson или Nokia или да осигури стимули за американски компании да произвеждат 5G оборудване. Но проблемът няма да намери своето решение лесно и причината за него е, че САЩ самостоятелно и „собственоръчно” уби соствените си големи телеком производители – такива като Lucent и Nortel, смята Робърт Аткинсън, икономист и председател на Фондация „Информационни технологии и иновации”.

Малцина се питат защо днес САЩ преследва Huawei, а си няма американска компания за телекомуникационно оборудване, на която да разчита. В края на краищата през 70-те години двата най-големи производителя на телекомуникационно оборудване са американски компании: Western Electric и ITT.

Дори в края на 90-те години двете най-големи фирми все още са базирани в Северна Америка: Lucent и Nortel (със седалище в Канада, но работеща предимно с работници в САЩ). През 2008 г. обаче Nortel е обявена в несъстоятелност, а Lucent е миниатюрна и скоро бива продадена на френската Alcatel, която пък по-късно погълната от финландската Nokia.

Сега САЩ се опитва да хвърли вината върху Huawei, но истината е, че страната унищожи съвсем сама своите големи телеком-производители и сега сърба собствената си попара, категоричен е Робърт Аткинсън.

„Икономистите казват, че Америка е загубила своята индустрия за телекомуникационно оборудване (фирми, произвеждащи хардуер и софтуер за кабелни и безжични телекомуникации), тъй като естествено е загубила сравнителното си предимство, тъй като икономиката й е преместила фокуса си към индустрии като интернет услугите. Учените от областта на бизнес-администрацията обвиняват лошото управление на големите телеком-производители. Нито едно от тези становища не обяснява какво наистина се е случило”, казва Аткинсън, цитиран от Аmerican Affairs Journal.

Отговорът, според икономиста, се крие във факта, че други държави възприемат индустрията като стратегическа и се борят за нейната защита – и за популяризиране на собствените си компании в този сектор. Това важи с най-голяма сила за Китай, където без политиката на „иновационна меркантилилност” не биха съществували Huawei и ZTE.

„Всъщност, както самият основател на Huawei Рен Женгфей призна през 2002 г., без политиката на Пекин за защита на китайските компании от агресивната чуждестранна конкуренция у дома, Huawei нямаше да съществува”, казва Аткинсън.

Според него, ключов принос за унищожаването на американските гиганти Lucent и Nortel имат амекриканските политици, предоверили се на концепцията за свободните пазари. Както американската комисия за международна търговия (ITC) пише през 1991 г., „Съединените щати никога не са имали федерална политика за насърчаване на комуникационния сектор и е малко вероятно да имат такава, като се имат предвид традициите и подкрепата за политиките на свободния пазар”.

Нещо повече – антитръстовото законодателство в продължение на десетилетия пречи на големите компании от телеком-сектора да растат – това системно отслабва силите както на Western Electric (предшественик на Lucent), така и на Bell Labs (лаборатория от световна класа, поддържана от AT&T и Western Electric). По този начин телеком-производителите в САЩ биват системно смущавани и спъвани.

„В продължение на повече от шестдесет години Министерството на правосъдието правеше всичко възможно, за да отслаби Western Electric, като изцяло отхвърли опасенията за националната сигурност, конкурентоспособността и иновациите, дори когато други американски правителствени агенции биеха предупредителен звънец”, казва икономист. „Не би било преувеличено да се каже, че без агресивната антитръстова политика на правителството на САЩ Америка все още можеше да бъде световен лидер в телекомуникационното оборудване”.

Друг фактор, който помага за съсипването на американските производители на телеком-оборудване, е стремежът към добри краткосрочни финансови резултати. „Англо-американският капитализъм, особено акцентът му от 80-те години насам върху максимизирането на краткосрочните печалби и цената на акциите, като същевременно ограничава инвестициите във физически активи, затруднява фирмите да се фокусират върху дългосрочния растеж”, казва Аткинсън.

„Едно проучване сред американските мениджъри установи, че 78% жертват дългосрочната стойност, за да спечелят краткосрочни печалби. Както писа изпълнителният директор на ITT, много изпълнителни директори „забравиха, че бизнесът и индустрията не могат да максимизират печалбите си в дългосрочен план, бидейки загрижени главно за резултатите за следващия тримесечен период. Какво се случи с дългосрочното планиране, сценариите за развитие и визията за бъдещето, измерена в години?”, коментира Аткинсън.

Икономистът казва всичко това с нескрита нотка тъга, тъй като десетилетия по-рано именно щатските телеком-гиганти са образец за инвестиции в научно-изследователска дейност.

„През 1907 г. AT&T и Western комбинират своите инженерни отдели и през 1925 г. създават Bell Laboratories. За Bell Labs е писано много . От основаването си през 1925 г. до продажбата си през 1995 г., има средно по един патент на ден, а до 1995 г. има средно по три патента на ден. Fortune я нарича „най-голямата индустриална лаборатория в света”. Тя е свързана с някои от най- важни изобретения на ХХ век, включително клетъчната технология, цифровите комутатори, оптичните влакна, лазерите, транзисторите, сателитната комуникация, подводните кабели и операционна система Unix”, казва Аткинсън.

Икономистът е категоричен, че САЩ все още има време да преосмисли политиките си, да избере стратегически сектори и да ги подкрепя и развива. „Все още не е късно да си научим уроците”, смята той. В противен случай САЩ е на път да убие Boeing, GM, Intel и Pfizer по същия начин, по който уби Lucent.

Коментари по темата: „Как САЩ сами унищожиха телеком гигантите си”

добавете коментар...

  1. патриот

    алчността, безотговорността и безнаказаността имо много крайни последствия които плащатат предимно младите поколения много по-скъпо. така беше и в турция. през 90те техниях държавен телеком беше огромен независим гигант със собствени лаботории и производства равно или близо до развитите страни. правителството на ердоган като дойде на власт го продаде на арабите. арабита за няколко години си възвърнаха вложените си пари и минаха на печалба като прекратиха инвестициите, производствата и лабораториите, прадодоха недвижимите имоти, не направиха никакви важни инвестиции. правителствтото излъга че със свободния пазар и конкуренция ще е бил в полза за държавата и обществото, но се оказа че само определен кръг, пазени и закриляни от държавата, печелят безумни пари а гражданите плащат много скъпо за най ниско качество услуги от десетилетия наред.

    различно от темата малко пропаганда: гърците ако имат малко мозък и смелост могат да си възвърнат окупираните си източни земи. имат го този потенциял и целия запад даже и русия са зад тях. ако това удобно време го изпускат ще трябва да чакат още много. анадолските потурнаци са готови за преговори и отстъпки само и само да останат на власт даже и като васали на запада в този регион. крайно време е да се срие носа им за да си знаят мястото. а и не е лошо пренаселението да падне на поносими нива.

  2. Фофу

    хипер простия олигофрен пак го изпуснаха и побегна из форумите да грухти глупости.

  3. фофуфен

    Фофич, тъпирче, къде е имало масово изтребление на населението, казваш?
    Много си неумен ;)))
    Където имало съветски бази имало масово изтребление ;)))
    Тъпир ;)))
    Вземи изкараш книжка и излез от село. Че от България не можеш да си позволиш да излезеш е очевадно ;)))
    Фофи, голямо си тъпирче ;)))

  4. Фофу

    drr: фофу – оставка!!! Остави ни на мира.

    Искаш да кажеш – Остави ни да си плющим глупости и да се наслждаваме на собственото си малоумие и не ни прекъсвай.

  5. kънчо

    Да беше турнЪл още по 3 нули за по голяма достоверност, че изглеждат малко бройкитИ…

  6. drr

    фофу – оставка!!! Остави ни на мира.

  7. Фофу

    И накрая 850 военни бази по цял свят … викаш умния.

    А колко бази в източна Европа имаха руснаците до преди 30 год., броил ли си ги. Тогава обаче се води, че е било в реда на нещата.

    Има една съществена разлика, където има американски бази няма масови изтребления на местно население, каквито е имало на местата със Съветски бази.

    Само за България, между 45 и 50 хил БЪЛГАРИ без съд и присъда … и без право дори и на гроб.

  8. ..

    Аууу, ебати и НЕ ревливите коментараджии. Ние тъпите платени тролчета, не можахме да се наревем, колко са лоши тия американци и след няколко хиляди статии.

    Инджанера ти и за тАпак не си достаъчно умен.

  9. .

    Аууу, ебати ревливата статия – ние американците какви сме доверчиви, как вярваме в свободните пазари, какви сме честни, колко сме отворени към света, честната конкуренция, а другите само ни ограбват по всевъзможни начини …

    И накрая 850 военни бази по цял свят …

    Единственото смислено нещо в цялата статия е първото изречение:
    Стремежът към краткосрочни финансови резултати помогна за съсипването на американските производители на телеком-оборудване.

    Казано иначе, безкрайната алчност и нечовешкия мързел на т.нар. ръководни кадри.

  10. Инженер

    Няма друг такъв тапак като Фофу, експерт по всичко, дървен философ, на всяко гърне меродия..

  11. Фофу

    Да си подвиват опашките, че сега ще дойде партийния и ще им се накара.

  12. До анонимус

    Предложението ти е напълно противоположно на тезата в статията.

  13. Anonymous

    Много добре да си помислят и оправят нещата и отношенията с Китай.
    Да си подвият опашките каквото било минало вече и да си работят отново заедно.

  14. UltrMgns

    Добра статия

Коментар