БАН създава нови материали за ортопедични импланти

Материали с антибактериални свойства ще се използват за ортопедични импланти
(снимка: БАН)

Учени от Института по електроника на БАН извършват лазерна обработка на биосъвместими полимери и керамика за използване при хирургични интервенции. Целта е да се създадат антибактериални повърхности, които ще спомогнат за по-бързото възстановяване на пациенти след операция. Обработените с лазер материали за импланти ще ускорят развитието на клетки и заздравяването на следоперативните рани.

Научните изследвания са в рамките на проект по програма „Мария Склодовска – Кюри, Иновативни мрежи за обучение”. Учени от 18 организации от цяла Европа се включват в мрежа за създаване на материали с антибактериални свойства, които да са подходящи за използване върху повърхности на ортопедични импланти.

Нови покрития ще се прилагат върху импланти чрез добавъчни техники за производство. Ефикасността на тези антибактериални повърхности ще бъде подобрена чрез лазерна обработка на материала, от който са изработени. Предвижда се задълбочено проучване на свойствата на новите материали, за да се гарантира, че те са приложими за използване в импланти.

Ефикасността на антибактериалните повърхности ще бъде подобрена чрез лазерна обработка
(снимка: БАН)

Очакванията са научните изследвания да спомогнат за предотвратяване на инфекции след хирургични интервенции, по-бързо възстановяване на пациентите и намаляване на следоперативните разходи за здравеопазване.

В рамките на проекта в Института по електроника се провежда международен конкурс за избор на двама докторанти. Млади учени от Италия, Русия, България, Колумбия, Индия, Пакистан и Иран вече са подали документи за участие в конкурса.

Коментар