Apple обявява ARM-базирани Mac на 10 ноември

На събитие този месец се очаква Apple да обяви Mac компютри със собствени процесори
(снимка: Apple)

Apple разпространи покана до медиите за виртуално събитие на 10 ноември. Макар че темата не е уточнена, очакванията са компанията от Купертино да обяви първите си Mac компютри, базирани на процесори ARM вместо Intel.

Събитието от централата в Apple Park ще бъде излъчено на живо в уебсайта на компанията. Поканите са озаглавени с култовата фраза на Стив Джобс – „One More Thing”, с която покойният лидер на компанията обявяваше нови продукти, водещи до промени в начина на живот и индустрията.

По-рано тази година Apple заяви, че планира да пусне компютри Mac със собствено проектирани чипове, базирани на ARM архитектура, вместо Intel. Устройства като iPhone и iPad отдавна използват процесори, проектирани от Apple, които според компанията помагат за удължаване на живота на батерията и осигуряват по-висока производителност.

Apple може да пусне iMac десктоп с нов дизайн и лаптопи, използвайки свои ARM чипове, според по-ранна прогноза на анализатора Минг-Чи Куо от TF Securities, на когото се позовава публикация на CNBC.

През последните два месеца Apple проведе две големи събития, посветени съответно на новите модели Apple Watch и iPhone 12. Те бяха предварително записани и излъчени онлайн, заради пандемията Covid-19.

Продажбите на Mac се оказаха най-успешният бизнес на Apple по време на пандемията. През тримесечието, приключващо в края на юни, компанията отчете продажби на Mac за 9 милиарда долара, което е с 28% повече спрямо същия период на миналата година.

Коментар