Първият ARM-базиран Mac се чака след година

Дългоочакваните Mac компютри на база ARM ще се появят вероятно в началото на 2021 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple ще пусне Mac компютър с ARM процесор през първата половина на 2021 година, твърди анализаторът Минг-Чи Куо, който е известен с точните си прогнози за новите продукти на компанията от Купертино.

В бележка до инвеститорите Куо се ангажира с прогноза, че през следващите 12-18 месеца Apple ще предложи на пазара Mac компютър със собствен процесор вместо такъв от Intel, съобщи 9to5Mac.

В последните няколко години се появиха много публикации, че Apple подготвя преход към собствено-проектирани ARM процесори в компютрите Mac и изглежда вече наближава точното време за пускане на такъв продукт.

Откакто избухна епидемията с коронавируса, Apple агресивно финансира изследвания, разработки и производство на 5-нанометрови процесори, които се очаква да се появят в първите ARM-базирани Mac-ове, подчертава Минг-Чи Куо.

Компанията ще започне да получава масово 5-нм ARM чипове в средата на 2020 г. Анализаторът твърди, че водещата серия iPhone 2020, както и новият таблет iPad с мини-LED екран ще използват такива чипове. Новите модели се очакват на пазара в края на 2020 или началото на 2021 г.

Преминаването от процесори Intel към собствени ARM чипове в компютрите Mac ще бъде сериозна стъпка за Apple, която ще й осигури по-голяма гъвкавост при актуализиране на офертите, както и внедряване на уникални хардуерни функции, които допълват и подобряват работата на софтуера.

Външните разработчици обаче ще имат много работа, тъй като ще трябва да прекомпилират или, ако Apple създаде емулатор, поне да оптимизират своя x86 софтуер за ARM чипове.

Програмистът Стив Тройтън-Смит смята, че ако прогнозата на анализатора е правилна, то на предстоящата конференция за разработчици WWDC Apple може да пусне Developer Transition Kit за преход към ARM.

Коментари по темата: „Първият ARM-базиран Mac се чака след година”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Short intel .

Коментар