Apple Watch твърде често изпраща хората на лекар

Алармите на Apple Watch за сърдечния пулс са верни само в 10% от случаите
(снимка: CC0 Public Domain)

Хедър Хийтън, асистент по спешна медицина в колежа Mayo Clinic, твърди, че смарт часовникът Apple Watch не успява да идентифицира реални сърдечни проблеми при потребителите.

Хийтън и група изследователи са анализирали досиетата на пациенти от декември 2018 г. до април 2019 г. Открити са записи на 264 пациенти, които твърдят, че Apple Watch регистрира тревожен пулс.

„За потребителя е трудно да пренебрегне предупреждението, че може да има сериозно медицинско състояние”, казва Кърк Уайът, асистент по педиатрия в клиника Mayo Clinic, цитиран от The Verge.

Apple обаче не е единствената компания с проблеми с проследяването на пулса. Подобни грешни сигнали се наблюдават също при Galaxy Watch 3 и Fitbit Sense.

Основният проблем е, че пациентите с фалшиви положителни резултати губят ценно време на лекарите, които вместо това биха могли да помогнат на реално застрашени пациенти.

Коментари по темата: „Apple Watch твърде често изпраща хората на лекар”

добавете коментар...

  1. ..

    Не мисля, че проблемът е в самите устройства.

    Проблемите на човешкото тяло не възникват изведнъж, а в течение на години. В началото симптомите се появяват за кратко време, след което бързо изчезват. Ние сме свикнали да ги игнорираме и да ходим на лекар чак когато проблемите са в напреднал стадий.

    Това, обаче, не означава, че проблеми няма. Просто медицинската апаратура не може да показва пулса от преди няколко часа, когато е бил проблемът. Показва какво е положението в момента на измерването.

    Като вземем предвид, че статията говори за сигнали от часовника, без самият потребител да има усещане за проблем, бързо става ясно, че или няма проблем, или проблемът е в много ранен стадий. Стадий, в който досега хората просто не са ходили на лекар и, съответно, медицината не е изследвала с почти 100% вероятност.

    При това положение, твърденията на г-н Хийтън са научно необосновани, най-меко казано.

    Всъщност, умните му колеги от няколко медицински университета в САЩ са започнали дългосрочни изследвания базирани точно на този тип данни, за да разберат до колко тези ранни сигнали са точни / грешни. И доколко могат да бъдат използвани за предсказване на бъдещи проблеми и превенция.

Коментар