Пет от най-добрите антивируси за Android

Антивирусите могат да ни спестят сериозни главоболия при използване на мобилни устройства (източник: CC0 Public Domain)

С изместване на потребителския фокус от PC към мобилните технологии, като таблети и смартфони, възникна и нуждата от по-добра защита на устройствата от опасностите, които дебнат в мрежата – вирусите.

Въпреки, че най-добрата антивирусна програма си остава добрата технологична култура, защитният софтуер също не е за подценяване и става все по-необходим. Кои антивирусни програми са най-ефективни? Ето пет от тях:

F-Secure Safe 17.5

F-Secure Safe засича най-новите малуер заплахи за Android в реално време, като успеваемостта му е 99,6%. Програмата щади батерията и производителността, а освен това приложението не генерира и твърде много трафик. F-Secure Safe 17.5 предлага защита срещу кражба (дистанционно заключване и локация), блокиране на входящи повиквания, безопасно сърфиране, родителски контрол и други.

Bitdefender Mobile Security 3.3

Bitdefender предлага още по-добро засичане на малуер, със 100% успеваемост в реално време. Подобно на F-Secure, програмата е щадяща към производителността и батерията. По отношение на опциите, които предлага, освен тези, които откриваме при F-Secure, Bitdefender включва още защита срещу фишинг, заключване на приложението и съветник за поверителността. Сред недостатъците на Bitdefender Mobile Security Version 3.3 са липсата на блокиране на повикванията, както и че не поддържа всички видове криптиране.

AVG AntiVirus Free 6.11

AVG е едно от най-популярните имена, когато става въпрос за антивирусен софтуер. При засичане на малуер в реално време, програмата показва успеваемост 99,9%, както и 99,6% успеваемост при наскоро открити заплахи. Освен стандартните свойства (дистанционен контрол, системи против кражба и блокиране на обажданията), AVG AntiVirus Free 6.11 предлага бекъп на лични данни и Wi-Fi сигурност. Сред недостатъците ѝ са липса на филтриране на съобщенията, родителски контрол и криптиране.

Avast Mobile Security 6.11

Avast е друго популярно име в сферата на антивирусните технологии. Mobile Security 6.11 постига 99,8% успеваемост при засичане на малуер в реално време и успява да засече 99,7% от най-новите заплахи. Подобно на другите приложения, Avast не консумира много енергия и не забавя устройството по време на нормално функциониране. Заедно с опциите за защита срещу кражба и дистанционно изтриване на данните, Avast Mobile Security 6.11 предлага защита срещу фишинг и зловредни сайтове, както и блокиране на повикванията.

AhnLab V3 Mobile Security 3.1

AhnLab V3 Mobile Security 3.1 също не успява да постигне перфектни резултати в засичането на малуер опасности. В реално време успеваемостта е 99,1%, а при наскоро откритите заплахи – 99,9%. Освен това при инсталация на приложението, дори от Google Play, е възможно да получите фалшиво известие, че трябва да използвате легитимен софтуер. По отношение на опциите, AhnLab V3 Mobile Security 3.1 предлага системи против кражба, блокиране на повикванията и безопасно сърфиране. Сред недостатъците са липсата на родителски контрол и бекъп на личните данни, както и криптирането.

Автор: Георги Кацаров, Софтуерен университет

Коментари по темата: „Пет от най-добрите антивируси за Android”

добавете коментар...

  1. Пепа

    може да погледнете и Sophos Intersept X

  2. Saevar

    добра статия, поздравления, моят опит казва че Bitdefender е топ, Аваст = АВГ така че нищо ново там, нали са една фирма а и изпращат потребителските данни към техните сървъри и дори не го крият това, Bitdefender ползвам от 4 години и е супер, дори безплатния им антивирус е достатъчен, имам го и на Линукс инсталиран и най-интересното е че прихваща вируси за М$, Apple, Андроид и Линукс .. просто не съм виждал друг такъв ефективен… отдавна са задминали Касперски и ЕСЕТ..

Коментар