САЩ тестват AI робот за унищожаване на Т-72

Експерименталният робот Origin по време на изпитанията Project Convergence в пустинята Юма
(снимка: Pvt. Osvaldo Fuentes / U.S. Army)

Американската армия тества безпилотни роботи, способни да унищожават вражески бронирани превозни средства, по-специално руските танкове Т-72. Новите бойни машини идентифицират врага напълно самостоятелно, без достъп до интернет, ползвайки бордовия изкуствен интелект.

Тестовете се извършват на военен полигон в американската пустиня Юма, който е изграден в рамките на нов проект, известен като Project Convergence, съобщи специализираното издание Breaking Defence. По време на изпитанията е отработено взаимодействието на няколко бойни единици и е обучавана системата за разпознаване на целите.

В проекта са привлечени специалисти по роботи от университета Карнеги Мелън, разкрива бригаден генерал Ричард Рос Кофман. За 8 месеца те са създали система, която позволява на машината да се ориентира в пространството с помощта на видеокамери и да обработва входящата информация с технологии за компютърно зрение, тъй като лидарите не могат да се използват в битка – лазерните лъчи ще открият робота и ще го унищожат.

Освен това роботите, наречени Origin, са снабдени с изкуствен интелект, който позволява на няколко машини да работят заедно. Едната от тях извършва разузнаване с помощта на дрон, след което роботът се премества в безопасна зона, покривана до този момент от разузнавача, и така техниката сменя ролите си. Вградените алгоритми за автоматично разпознаване на цели (ATR) позволяват на машината да идентифицира вражеското оборудване в полезрението си и след потвърждение от оператор да го унищожи.

Обучението на изкуствения интелект да открива разликите между военното оборудване на собствената армия и вражеското представлява особена трудност, споделя Ричард Рос Кофман.

По-специално, роботите Project Convergence са в състояние да различават руския T-72 от американския M1 Abrams и пикап Toyota от същия, но с инсталирани отзад оръжия. За целта изкуственият интелект е обучаван с над 3,5 милиона изображения на различно военно оборудване.

Отличителна черта на новите бойни роботи е, че не се нуждаят от постоянна интернет връзка за прехвърляне на данни от камерите към отдалечен сървър. Всички изображения се обработват директно на борда на оборудването, което му позволява да работи автономно, без да натоварва ненужно комуникационната инфраструктура.

Все още не е ясно кога бойните роботи, изготвяни в рамките на Project Convergence, ще влязат на въоръжение в армията на САЩ.

Коментари по темата: „САЩ тестват AI робот за унищожаване на Т-72”

добавете коментар...

 1. ха

  F-117A е с прекрасна стелт технология, като не се засичат от радари на определени честоти. Да, ама ако смениш честотите, то си стават толкова добро видими…

 2. до Lidar

  Недей да пишеш глупости, F-117A е свален от въоръжение през 2008г, като реални мисии не е изпълнявал от 1999г.

 3. Пешо

  Накрая един РЕБ и братята от махалата носят за скрап

 4. Lidar

  Има 157 самолета F-117A стелт, натоварени с LIDAR и компютърно подобрен радар за изображения.
  Те могат да ви видят как се разхождате от стая в стая, когато прелитат над къщата ви. Те виждат предмети в къщата от въздуха с граница на вариация от 1 инч до 30 000 мили.

 5. ха

  Цаката на подобни роботи е отдавна намерена – макети на танкове. То точно заради това войната в остатъчна Югославия загрубя, като накара американците да стрелят по болници и телевизии, за да принудят сърбите да капитулират.

 6. Anonymous

  Хубаво без интернет ще е защитен от хакерски атаки и компюърни вируси.

  Обаче ако има бъгове и грешки в програмния код както е напълно автономно може и леко да се обърка в посока да зачисти и унищожава и други неща.

  Няма лошо в пълната автоматизация трябва да има и опция репликация и самопроизвеждане, за да е пълен и затворен цикъла.

 7. Anonymous

  американската пустиня Юмa

 8. Anonymous

  лидарите не могат да се използват в битка

 9. Anonymous

  роботите Project Convergence са в състояние да различават руския T-72 от американския M1 Abrams

  Aко са облечени като M1?

 10. Skynet

  Всички изображения се обработват директно на борда на оборудването, което му позволява да работи автономно, без да натоварва ненужно комуникационната инфраструктура.

 11. Anonymous

  Project Convergence

Коментар