Клон на Raspberry Pi предлага нещо повече от оригинала

Микрокомпютърът URVE Board Pi включва SSD с капацитет 8GB и по-модерен процесор
(снимка: URVE)

Едноплатковите компютри Raspberry Pi са добре приети от ентусиастите, тъй като са евтини и същевременно могат да се пригодят за най-различни приложения. И докато повечето такива компютри са сравнително ограничени като изчислителни възможности, един нов клонинг обещава нещо повече.

Полската компания EVEO разработи едноплатков компютър URVE Board Pi, който е клонинг на британския Raspberry Pi 4B. От гледна точка на разположението на елементите, това е почти точно копие на Raspberry Pi Model 3B, отбелязва порталът Tom’s Hardware.

Но докато оригиналният Raspberry Pi, дори четвъртото поколение, едва ли може да се нарече пълноправен заместител на настолните компютри, то URVE Board Pi дръзва да конкурира системните РС блокове от начално ниво, благодарение на конектора M2, който позволява свързване на SSD устройства, вкл NVMe.

Полската версия URVE Board Pi се оценява от производителя на $90 без доставката. Едноплатковият компютър се предлага в конфигурация с 2GB RAM и 8GB вътрешна памет. За сравнение, оригиналният Raspberry Pi 4 е по-евтин – струва 52 британски лири със същите 2 GB RAM, но няма вграден сторидж, да не говорим за M2 слот.

На платката URVE Board Pi с размери 86×56 мм (като банкова карта) разработчиците са поместили модули памет, Bluetooth 4.2 чип, модул Wi-Fi 5 (802.11ac 2.4GHz и 5GHz) и HDMI 2.0 изход с поддръжка на 4K резолюции за свързване към монитор или телевизор.

В „сърцето” на платката е процесорът Rockchip RK3566, пуснат в края на 2020 г. Той е базиран на четири ядра Cortex A55 ARM с честота 1,8 GHz и има интегрирана видео подсистема Mali‑G52. Като RAM се използва модул LPDDR4, а вграденото сторидж устройство е от тип eMMS.

URVE Board Pi разполага с USB-C конектор, но той се използва само за отстраняване на грешки и захранване (изисква 5V, 2A). Кабелните интерфейси включват три USB 2.0, един USB 3.0 и Gigabit Ethernet. Налични са също 3,5-мм жак, MIPI CSI конектор за камера, четирилентов MIPI DSI (за свързване на дисплеи) и 40-пинов конектор GPIO, съвместим с  Raspberry Pi.

EVEO доставя URVE Board Pi с Linux дистрибуция Debian 11 или Android 11. Технически ще бъде лесно за опитни професионалисти да инсталират необходимата ОС на него с поддръжка на ARM процесори.

Новият URVE Board Pi се различава доста от Raspberry Pi 3 или 4. На първо място, това е по-модерният процесор, който има вграден NPU модул за ускоряване на изчисленията за машинно обучение или задачи с изкуствен интелект. Освен това има M.2 слот с поддръжка на PCI-E/NVMe SSD, вграден eMMC сторидж и часовник в реално време (RTC) с резервна батерия.

Коментари по темата: „Клон на Raspberry Pi предлага нещо повече от оригинала”

добавете коментар...

  1. J

    Прав си Иване, това наистина е сериозен проблем, но явно са предпочели да бъдат съвместими и с настоящите кутии за Raspberry Pi. Но има и друго – софтуерната съвместимост – Raspberry имат голямо къмюнити и много се контри юрва, а тук трябва да се оправяш сам ако има грижи.
    Това е просто един от многото SoC ARM компютри, с formfactor на бери, но лошо няма, особено че е европейски

  2. Иван

    И като сложиш ssd-то и забравяш да монтираш охлаждане на процесора и забравяш и за многото изчисления, защото arm-то грее и без охлаждане е за съвсем дребни неща. M2-то трябваше да е от задната страна, за да не пречи на охлаждането.

Коментар